Rijks wil Rembrandts kopen – prijs 160 miljoen

Pijbes wil „serieuze gooi doen” naar huwelijksportretten uit 1634

Het Rijksmuseum onderneemt een serieuze poging om twee meesterwerken van Rembrandt aan te kopen. Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie. De schilderijen zijn nu van de Franse familie Rothschild en kosten samen vermoedelijk 160 miljoen euro.

Pijbes vertelde gisteren aan BNR Nieuwsradio dat hij „een serieuze gooi wil doen” naar de twee Rembrandts en druk bezig is het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. „Dat zouden we graag met veel mensen bij elkaar zien te krijgen”. Gevraagd of dit haalbaar is en of hij al ver in het proces is, antwoordde hij bevestigend. „Dat is een realistische droom. [...] We moeten wel zorgen dat we dit met partijen kunnen doen. Daar wil ik niet al te veel over prijsgeven nu. Soms moet je fondsenwerving ook een beetje in de luwte doen. Daar zijn we gelukkig ook heel succesvol mee.” Hij wilde naderhand geen verdere toelichting geven.

Niet zeker is of de portretten ook echt te koop zijn. In Frankrijk ontstond een paar maanden geleden opwinding toen een exportvergunning werd afgegeven voor de Rembrandts. De familie gaf daar geen commentaar op. Er zijn ook geruchten dat de familie een eigen museum in Londen wil beginnen.

Het Rijksmuseum beschikt zelf niet over de middelen voor aankoop. De totale opbrengsten (subsidie, kaartverkoop, sponsoring) waren vorig jaar 85,4 miljoen euro, waarvan het overgrote deel opgaat aan huur en personeelslasten. Het Rijksmuseum Fonds, waar alle giften aan het museum in terechtkomen, heeft een reserve van 41 miljoen. Het aankoopbudget van het museum ligt rond de 3 miljoen euro per jaar.

Fondsen die normaliter bijdragen aan aankopen van het Rijksmuseum, zoals de Bank Giro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en VSB Fonds laten weten dat ze geen aanvragen voor bijdrages hebben gekregen van het Rijksmuseum. Pijbes bracht voor de zomer wel de Vereniging Rembrandt op de hoogte van zijn plan, maar diende daar tot nu toe geen aanvraag in voor steun. De vereniging heeft een vermogen van ruim 39 miljoen euro. Vorig jaar verleende de vereniging voor 7 miljoen euro steun aan aankopen door Nederlandse musea.