Ook Wall Street opent hoger na zware verliezen

Kort na de opening van Wall Street vertonen ook de toonaangevende Dow-Jonesindex en technologiegraadmeter Nasdaq herstel. Een dag eerder leden ze de zwaarste verliezen in vier jaar tijd.

Een scherm toont koersstanden na sluiting van de New York Stock Exchange gisteren. Foto Reuters / Brendan McDermid

Net als de Europese beurzen vertoonden vandaag ook de Amerikaanse aandelenindexen herstel na opening. De drie meest toonaangevende beurzen op Wall Street - Dow Jones, Nasdaq en S&P 500 - begonnen alle drie meer dan twee procent hoger na de dramatische verliezen van gisteren.

De Dow-Jonesindex steeg kort na opening 2,2 procent, de technologiegraadmeter Nasdaq won 2,8 procent en de breed samengestelde S&P 500 noteerde een 2,3 procent stijging. Later op de dag kelderde de Dow Jones echter wel weer met maar liefst ruim 100 punten.

Maatregelen Chinese centrale bank

De koersval van gisteren is veroorzaakt door grote zorgen over de Chinese economie.

De Amerikaanse beleggers putten moed uit maatregelen van de Chinese centrale bank om de inzakkende economische groei een impuls te geven. Zo verlaagde de bank de rente. Ook werden kapitaaleisen versoepeld, zodat banken meer geld kunnen uitlenen.

Voor opening van de aandelenmarkt bleek dat de huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden in juni op maandbasis licht zijn gedaald ten opzichte van mei, maar flink zijn gestegen vergeleken met een jaar eerder.

Koersval gisteren

Een dag eerder leden de Amerikaanse beurzen de zwaarste verliezen in vier jaar tijd. De Dow Jones, die gisteren even duizend punten verloor, sloot gisteren met een verlies van net geen 3,6 procent op 15.871 punten. De Nasdaq sloot uiteindelijk 3,8 procent lager. In de S&P 500 was dat 3,6 procent.

De AEX zag gisteren de volledige jaarwinst verdampen.

Europa

Eerder vandaag herstelden de Europese beurzen na de koersval van gisteren.

De AEX opende vanochtend met een plus van 1,4 procent en dat getal kroop vandaag omhoog naar 4,1 procent. De AEX sloot op 436,68 punten. Daarmee maakt het zijn verlies van gisteren grotendeels goed.

De MidKap kreeg er 4,3 procent bij vandaag en eindigde op 645,43 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 5 procent hoger de handel uit.

China

Afgelopen nacht ging de beurs van Shanghai wederom onderuit, maar dat werkt vooralsnog niet door op de Europese beurzen.

De voor China toonaangevende Shanghai Composite Index opende afgelopen nacht 6,4 procent lager. Bij sluiting noteerde de beurs van Shanghai een min van 7,6 procent. Daardoor is de Shanghai Composite Index onder de psychologische grens van 3.000 punten gedoken.

    • Menno Sedee