Ook docent Engels krijgt hoogste onderscheiding voor handelen in Thalys

De Franse president Hollande met Chris Norman, Anthony Sadler, Spencer Stone en Alek Skarlatos tijdens de ceremonie. Reuters / Michel Euler

Niet alleen een Brit, drie Amerikanen en een 29-jarige bankier krijgen de hoogst mogelijke onderscheiding voor hun optreden tegen de zwaarbewapende man die een aanslag wilde plegen in de Thalys. Ook een Frans-Amerikaanse docent krijgt la Légion d’honneur.

De vrouw van de docent, Mark Moogalian, vertelde Europe 1 dat haar man iemand de wc in zag gaan met een koffer, en dat het erg lang duurde. Toen de man eruit kwam, had hij een wapen in zijn hand. De bankier besprong hem en Moogalian ging erop af om de kalasjnikov af te pakken. “Ga weg! Dit is serieus!”, riep hij tegen zijn vrouw.

Moogalian werd geraakt terwijl zijn vrouw zich achter de stoelen verstopt had. Hij dacht dat hij doodging, vertelt ze. Zij ging vervolgens rennend op zoek naar een dokter. In een andere coupé overmeesterden de drie Amerikanen en een Brit de aanvaller uiteindelijk.

Moogalian ligt nu met een schotwond in zijn nek in het ziekenhuis. De bankier wil anoniem blijven. President François Hollande speldde gisteren onderscheidingen op de borst bij de andere vier passagiers die ingrepen: de Amerikanen Spencer Stone, Alek Skarlatos (beiden militairen), Anthony Sadler en de Britse zakenman Chris Norman.

Advocaat: El-Khazzani geen terrorist

De aanvaller, de 26-jarige Marokkaanse Ayoub El-Khazzani, wordt momenteel ondervraagd door de Franse politie. Volgens zijn advocaat is hij slecht opgeleid en was hij ondervoed. De afgelopen maanden reisde hij volgens haar tussen België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Andorra. Hij zou de wapens hebben gevonden in een publieke tuin bij het station en “verbijsterd” zijn dat hij wordt behandeld als terrorist. Volgens diverse media was El-Khazzani een Syriëganger en wilde hij zich aansluiten bij terreurgroep Islamitische Staat.

    • Mirjam Remie