Twitter blokkeert Politwoops

Gezegd is gezegd, zou je denken, maar niet op internet. Twitter heeft de toegang tot een dienst (Politwoops) geblokkeerd die verwijderde tweets van politici weer zichtbaar maakte.

Sociale mediasites staan het toe berichten bij spijt gauw nog te verwijderen. Daar was Open State Foundation (OSF) het niet mee eens, wat betreft invloedrijke personen. „Wat gekozen politici op een openbaar netwerk zeggen is onderdeel van het publieke domein”, schrijft de organisatie op haar website. OSF lanceerde daarom een dienst waarmee het verwijderde berichten van politici weer zichtbaar maakte.

In 2010 begon Open State Foundation met Politwoops in Nederland, door gekozen politici in het parlement te monitoren. In de jaren daarna breidde het de service uit naar dertig andere landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ook het Europese Parlement. In 2014 begon OSF met Diplotwoops, die verwijderde tweets van diplomaten en ambassadeurs online zette.

Twitter stopte de Amerikaanse versie van Politwoops in mei al – nu haalt het ook de versies in dertig andere landen uit de lucht. Twitter onderbouwde het besluit met: „Stel je voor hoe zenuwslopend het zou zijn als alle tweets onherroepelijk zijn? Geen enkele gebruiker verdient dat.”

OSF zal zich blijven inzetten om publieke berichten online zichtbaar te houden.