Oekraïense filmmaker in Rusland veroordeeld tot 20 jaar

Oleg Sentsov tijdens de rechtszitting. Foto: Reuters / Sergey Pivovarov

Een Russisch hof heeft vandaag de bekende Oekraïense cineast Oleg Sentsov veroordeeld tot twintig jaar celstraf. De filmmaker zou een terreurcel hebben opgezet op de Krim met als doel om aanslagen te plegen, aldus het hof. Critici spreken echter van een politiek gemotiveerd showproces.

De 39-jarige cineast, die al lang voor de Russische inlijving van vorig jaar op de Krim woonde, was een uitgesproken tegenstander van de annexatie van het Oekraïense schiereiland. Hij werd veroordeeld samen een andere activist, die tien jaar kreeg. Aan het einde van de rechtszitting begon het tweetal luidkeels het Oekraïense volkslied te zingen. Sentsov verklaarde tijdens de rechtszaak onschuldig te zijn.

‘Standbeeld van Lenin opblazen’

Russische aanklager zeiden dat de filmmaker een standbeeld van Lenin wilde opblazen. Ook zou hij samen met anderen pogingen hebben ondernomen om de panden van Russische organisaties in brand te steken.

Sentsov moet zijn tijd uitzetten in een extra beveiligde inrichting. Hoewel politiek gekleurde zaken vaker plaatshebben in Rusland, is een straf van 20 jaar zelfs daar relatief hoog. Critici beweren dan ook dat de hele zaak louter was opgezet om Sentsov te straffen voor zijn kritische houding. Heather McGill van Amnesty International:

“Het hele proces was ontworpen om een boodschap af te geven. Het draagt bij aan de Russische propagandaoorlog tegen Oekraïne en doet denken aan de showprocessen tegen dissidenten uit de tijd van Stalin [leider van de Sovjet-Unie van 1927 tot 1953, red.].”

Veel protest tegen de uitspraak

Tientallen prominente filmmakers namen het voor Sentsov op en drongen er bij het Kremlin op aan om de cineast vrij te laten. Onder de groep was ook de Russische Andrej Zvjagintsov, winnaar van een Golden Globe. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko stak via Twitter Sentsov een hart onder de riem:

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Тримайся, Олеже. Прийде час, і ті, хто організував над тобою судилище, самі опиняться на лаві підсудних! http://t.co/GwBTIIgSuh

Vertaling: “Hou vol, Oleg! Er komt een tijd wanneer degenen die dit proces hebben opgetuigd in de bak belanden.”

    • Casper van der Veen