NoTube, een internationale zoektocht naar de meest zinloze video op Youtube

Een beeld uit de video "Round rice cake box and Maru" Youtube

Ruim tien jaar na oprichting is Youtube uitgegroeid tot een onvoorstelbaar grote vergaarbak van video’s. Van filmpjes die uitgroeiden een hit op internet werden, maar ook van filmpjes die voor altijd onbekend en ongezien zullen blijven. Naar die laatste video’s gaan de deelnemers van NoTube op zoek.

Neem bijvoorbeeld het filmpje “Whistle”, waarin een groepje jongeren rond een tafel zit, terwijl een van hen fluit. De beelden zijn onderbelicht, het geluid is slecht en in 9 seconden gebeurt er helemaal niets. Bij uitstek een nutteloze video dus, zo oordeelde de jury van de wedstrijd tijdens de editie van 2009.

De winnaar van de wedstrijd in 2009:

Dit jaar vindt de NoTube-wedstrijd voor de zevende keer plaats. Het evenement wordt georganiseerd door vier kunstenaars, die naar eigen zeggen geïntrigeerd zijn door de “duistere kant” van Youtube’s aanbod. Bovendien is de uitdaging van het vinden van een nutteloze video veel zwaarder dan zij in eerste instantie lijkt.

Geen informatie en niet samen te vatten

Want de ideale video heeft bijvoorbeeld geen keywords en is niet geplaatst op andere websites. Sterker nog: de kandidaten voor de overwinning zijn vaak zo overbodig dat het nauwelijks mogelijk is om de inhoud ervan samen te vatten. Door dit gebrek aan informatie is het bijzonder moeilijk zo’n video op te sporen.

Maar naast een gebrek aan aandacht moet ook de inhoud natuurlijk compleet overbodig zijn. En dat is het geval als er geen enkele reden te bedenken is om het filmpje te maken of het op internet te zetten. Laat staat het te kijken. Of zoals een van de organisatoren, Davide Prati, tegen The Register zei:

“De winnaar is een video die geen enkele belofte kan waarmaken en lijnrecht ingaat tegen de verwachting dat je iets van betekenis gaat zien.”

Wie denkt dat je daardoor dus wel moet uitkomen bij een video van een onbekende maker, zonder vrienden of volgers, heeft het verkeerd. Want de winnaar van vorig jaar kwam met een filmpje van actrice en voormalig kindsterretje Vanessa Hudgens op de proppen. De inhoud? Haar hondje die naar een tennisbal kijkt.

Het filmpje van de hond van Vanessa Hudgens:

Benieuwd naar de inzendingen van dit jaar? Bekijk ze hier.

    • Joost Pijpker