Mogelijke ebolapatiënt opgenomen in ziekenhuis Leiden

Exterieur van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Exterieur van het Leids Universitair Medisch Centrum. Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

In het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) is een patiënt opgenomen die mogelijk ebola heeft. Dat heeft het LUMC vandaag laten weten.

De man of vrouw is onlangs in West-Afrika geweest. Het virus woedt momenteel in Sierra Leone en Guinee. Liberia werd vorige maand ebolavrij verklaard. Het is niet bekend in welk van ebolahaarden de patiënt is geweest.

In quarantaine

De persoon is geïsoleerd en wordt momenteel onderzocht. Hij of zij begon pas na terugkomst in Nederland ziekteverschijnselen te vertonen die mogelijk kunnen duiden op een ebolabemetting. Bloedtesten kunnen binnen 24 tot 48 uur aantonen of de persoon ebola heeft.

De medewerkers van het LUMC zijn speciaal getraind op de opvang van personen die (mogelijk) ebola onder de leden hebben. Het ziekenhuis benadrukt dat bezoekers, personeel en andere patiënten geen risico lopen te worden besmet.

Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds de huidige uitbraak circa zeventig mensen opgenomen die mogelijk ebola konden hebben. In geen enkel geval was er daadwerkelijk sprake van de ziekte.

Meer dan 11.000 doden

Ebola is een dodelijk virus dat wordt overgedragen via lichaamsvocht. Afhankelijk van de variant overlijdt 25 tot 90 procent van alle patiënten aan de ziekte. Symptomen bestaan uit hoge koorts en hevige bloedingen. Bij de huidige epidemie in West-Afrika (december 2013 - heden) zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 11.000 mensen overleden.