Merkel bezoekt asielzoekerscentrum Heidenau

Vluchtelingen in Heidenau hebben een vredesteken gemaakt.
Vluchtelingen in Heidenau hebben een vredesteken gemaakt. Foto: AFP / DPA / Oliver Killig

Angela Merkel reist morgen naar het asielzoekerscentrum in Heidenau, waar de afgelopen dagen meerdere rellen hebben plaatsgevonden. De bondskanselier zal daar praten met vluchtelingen, hulpverleners en lokale bestuurders, maakte haar woordvoerder bekend aan persbureau AP.

In de stad ten zuiden van Dresden is de afgelopen dagen een groep asielzoekers ondergebracht in een voormalige bouwmarkt. Tijdens gewelddadige protesten daartegen tussen extreem-rechtse groepen en radicaal-linkse tegendemonstranten raakten verschillende agenten gewond. De bondskanselier noemde het recente geweld in Duitsland gericht tegen de komst van asielzoekers gisteren “walgelijk”.

Instroom

Duitsland heeft momenteel te maken met een enorme instroom van asielzoekers. Duitsland moet dit jaar rekening houden met de komst van zeker 800.000 asielzoekers. Dat is twee keer meer dan een eerdere prognose en vier keer meer dan in 2014. Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is eveneens flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, al bijna evenveel als in het gehele vorig jaar.

Vannacht ging een sportcentrum in Nauen (ten westen van Berlijn) dat binnenkort dienst zou gaan doen als opvangcentrum in vlammen op. De autoriteiten gaan uit van brandstichting. Gisteren was hetzelfde het geval met een gebouw in Weissach im Tal in deelstaat Baden-Württemberg.

Erratum: eerder stond in dit bericht dat Duitsland rekening moest houden met 450.000 asielzoekers. Dat moesten er 800.000 zijn.

    • Eva Smal