Vierhonderd flexbanen weg bij Medisch Spectrum Twente

Foto: ANP / Vincent Jannink

Het Medische Spectrum Twente (MST), een van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland, verlengt dit en volgend jaar van ongeveer vierhonderd medewerkers het tijdelijke contract niet. Dat zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis brengt de flexibele schil terug om in de kosten snijden.

Bij het ziekenhuis valt zo’n dertien procent van het totale personeelsbestand van 3.500 mensen onder de flexibele schil, omdat zij een tijdelijk contract hebben of via een uitzendbureau worden ingehuurd. Dit jaar wordt van ongeveer 200 mensen het contract niet verlengd. Voor 150 tot 200 man geldt dat volgend jaar.

Het ziekenhuis heeft ook per direct een vacaturestop ingesteld, bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis vanochtend al na berichtgeving van Tubantia. In een persbericht licht het MST de maatregelen nu toe, zonder de aantallen banen die verdwijnen daarbij te noemen. In de komende twee weken wordt nog gekeken naar aanvullende maatregelen om de kosten te verlagen.

In het jaarverslag meldde MST al dat het resultaat minder was dan waar op was gerekend. Het ziekenhuis schreef toen:

“Ten gevolge van dit resultaat zal de meerjarenbegroting van Medisch Spectrum Twente kritisch tegen het licht worden gehouden, wat zal uitmonden in een rendementsprogramma om ook de komende jaren aan de eisen van het bankenconsortium te kunnen blijven voldoen.”

MST heeft veel geld geleend bij banken om nieuwbouw in het centrum van Enschede te kunnen betalen. Door in de kosten te snijden hoopt MST over het gehele boekjaar 2015 uit te komen op een rendement van tussen de 5 en 10 miljoen euro, wat nodig is om aan de eisen van de banken te kunnen voldoen.

Het ziekenhuis was het afgelopen jaar gedwongen om extra personeel aan te nemen, om te voldoen aan de kwaliteitseisen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde het ziekenhuis eind 2013 nog onder verscherpt toezicht, omdat de veiligheidssystemen niet op orde waren. Door nu te bezuinigen, hoopt het ziekenhuis voldoende ruimte zodat dat verbeterprogramma in stand kan blijven.

De ingrepen heeft volgens het ziekenhuis geen invloed op de patiëntenzorg. Als er medische vacatures ontstaan, kunnen er namelijk uitzonderingen op de vacaturestop worden gemaakt als dat noodzakelijk is. Hiervoor is een speciale commissie ingesteld. Voor alle ondersteunende functies worden geen uitzonderingen gemaakt.

    • Eva Smal