Kijken: jongen struikelt en vernielt stilleven van 350 jaar oud

Het betreffende schilderij, stilleven van bloemen, door Paolo Porpora (circa 1660).
Het betreffende schilderij, stilleven van bloemen, door Paolo Porpora (circa 1660). Afbeelding: Wikimedia.

Een struikelpartij van een 12-jarige jongen in een museum in Taiwan pakte dit weekend rampzalig uit. Tijdens zijn val stak hij zijn hand uit, dwars door een 350 jaar oud schilderij, ter waarde van zo’n 1,5 miljoen dollar.

Het museum in Tapei gaf bewakingsbeelden vrij waarop te zien is hoe de jongen met een drankje in de hand door het museum drentelt, struikelt en in een reflex zijn arm uitsteekt om te voorkomen dat hij op de grond valt. Volgens nieuwssite Focus Taiwan is het gat in het schilderij, een zeventiende-eeuws stilleven van de Italiaanse meester Paolo Porpora, zo groot als een vuist. De jongen kijkt daarna paniekerig om zich heen.

Op de expositie The Face of Leonardo, Images of a Genius hangen 55 schilderijen. Het olieverfschilderij op linnen van Porpora, zo’n twee meter lang en getiteld ‘Stilleven van bloemen’, was onderdeel van een privécollectie. Het werk is ongeveer in 1660 geschilderd. De jongen hoeft de schade volgens het museum niet te betalen; het werk is verzekerd.

Andere blunders

Drie Chinese vazen gebroken
In het Fitzwilliam museum in Cambridge viel in 2006 een man van de trap doordat zijn veter los zat. Drie Chinese vazen van driehonderd jaar oud vielen kapot. In totaal waren ze 100.000 pond waard. De man, destijds 42 jaar, mocht naar verluidt het museum enige tijd niet meer in:

“Ik probeerde iets vast te houden maar de muren waren van glad marmer en ik kon mezelf niet stoppen. Ik wist dat de vaas zou breken, maar ik had niet verwacht dat die op de andere twee zou vallen, als een soort dominostenen. (…) Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat het niet opzettelijk was. Het was mijn Norman Wisdom-moment, een van die ongelofelijk stomme dingen die soms kunnen gebeuren.”

Scheur in bijzondere Picasso
In 2010 viel een vrouw in een beroemde Picasso in het MoMa in New York: L’acteur uit 1909, zijn roze periode. Het schilderij is meer dan 100 miljoen dollar waard. De vrouw raakte uit evenwicht tijdens een kunstles. Er zat een scheur in het doek van ruim 15 centimeter. Het schilderij is gerestaureerd.

Elleboog door Picasso
Casinomagnaat Steve Wynn stootte in 2006 per ongeluk zijn elleboog door een olieverfschilderij van Picasso uit 1932, Le Rêve. Dat zou hij hebben gedaan toen hij het schilderij aan vrienden liet zien, naar verluidt een dag nadat hij het had verkocht voor bijna 140 miljoen dollar. Het schilderij werd daarna voor 90.000 dollar gemaakt en onlangs alsnog verkocht (aan dezelfde koper, hedgefundmanager Steven A Cohen) voor 155 miljoen dollar. Een record.

Oeps, dat was een Pindakaasvloer
Van een heel andere orde is de vernietiging van de beroemde Pindakaasvloer van Wim T. Schippers (door Wikipedia omschreven als “vloersculptuur” op “elke grootte uit te voeren” die “bestaat uit een soort lijst, waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt”). Vaak kwam het voor dat een bezoeker per ongeluk op de vloer stapte; in 1962 al, toen Schippers het kunstwerk maakte.

Twitter / P. Wenmakers

Een bezoeker van het Boijmans van Beuningen in Rotterdam in 2011. Twitter / P. Wenmakers

In 1997 hebben scholieren het werk in het Centraal Museum in Utrecht besmeurd met hagelslag. Ze riepen “pindakaas met hagelslag is veel lekkerder” en grepen hun kans toen de suppoost even weg was. Wim T. Schippers zei daarna:

“Het ziet er niet slecht uit. De hagelslag is met gevoel voor verhoudingen en met vaardige hand aangebracht. Ik zou haast zeggen: ga zo door.”

Niezen op Whistler’s Mother

    • Mirjam Remie