IS verspreidt foto’s van verwoeste tempel in Palmyra

Islamitische Staat heeft beelden verspreid waarvan wordt beweerd dat ze de verwoesting van Baal-Shamin-tempel in de Syrische stad Palmyra laten zien. De echtheid van de beelden is moeilijk te verifiëren.

Een foto die vandaag verspreid is door IS-accounts. Onderaan staat: "Het moment van ontploffing van de heidense Baal-Shamin-tempel in Palmyra."
Een foto die vandaag verspreid is door IS-accounts. Onderaan staat: "Het moment van ontploffing van de heidense Baal-Shamin-tempel in Palmyra." Foto van IS-account op sociale media via AP

Islamitische Staat (IS) heeft beelden verspreid waarvan wordt beweerd dat ze de verwoesting van Baal-Shamin-tempel in de Syrische stad Palmyra laten zien. De echtheid van de beelden is moeilijk te verifiëren.

De foto’s op sociale media tonen bevestigde explosieven op de 2000 jaar oude tempel, een rookwolk na de explosie en de uiteindelijke overblijfselen van de tempel.

Enkele verspreide foto’s:

Foto IS-account via AP

De verwoeste tempel. Foto IS-account via AP

Foto IS-account via AP

Strijders leggen explosieven in de tempel. Foto IS-account via AP

Foto IS-account via AP

Explosieven zijn bevestigd aan de zuilen van de tempel. Foto IS-account via AP

Verwoestingen door IS

De verspreide beelden volgen op het nieuws van zondag dat de tempel zou zijn verwoest door de terreurgroep. Syrische autoriteiten bevestigden zondag dat de tempel is verwoest.

In de afgelopen maanden heeft IS al vaker cultureel erfgoed in Syrië en Irak vernield. Vrijdag doken beelden van IS op waarop te zien is dat het Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Quaryatayn werd verwoest met bulldozers. In februari dit jaar sloopte IS eeuwenoude beelden in het Iraakse Mosul. Daarvoor werd een oude stadsmuur van Nineveh met de grond gelijk gemaakt.

De vernielingen zijn onderdeel van een IS-campagne tegen wat zij beschouwen als ‘afgoderij’.

Unesco

De tempel van Baal-Shamin is in de eerste eeuw na Christus gebouwd en gold als een van de best bewaarde gebouwen in de historische stad. De ruïnes van Palmyra staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De VN-organisatie heeft de verwoesting inmiddels veroordeeld tot oorlogsmisdaad.

Het Romeinse theater van Palmyra fungeerde eerder nog als decor voor een massa-executie die door IS werd uitgevoerd. In mei veroverde IS Palmyra in een dagenlang offensief.