Huiszoekingen in Belgische Molenbeek na aanslag Thalys

Politie op het perron in Brussel bij de Thalys-trein. Foto EPA / Stephanie Lecocq

De Belgische politie heeft twee woningen doorzocht in het kader van het onderzoek naar de dader van de aanslag in de Thalys van afgelopen vrijdag. Dat melden Belgische media op basis van het federaal parket.

Het zou gaan om de woning van de zus van Ayoub El Khazzani, de man die werd opgepakt na de verijdelde terreuraanslag, en een huis van een vriend van de verdachte in Molenbeek, bij Brussel. El Khazzani stapte vrijdag op het station Brussel-Zuid op de Thalys.

De identiteit van de verdachte is nog niet officieel bevestigd, maar waarschijnlijk wordt Ayoub El Khazzani binnenkort in staat van beschuldiging gesteld.

Onderdak tijdens voorbereidingen

De politie is op zoek naar de verblijfplaats van El Khazzani in de periode voor de aanslag. De huiszoekingen waren in de eerste plaats bedoeld om meer informatie te verkrijgen over de plekken waar hij onderdak heeft gekregen tijdens de voorbereiding van zijn aanslag, aldus de Belgische media.

Bij de huiszoekingen is niemand opgepakt of meegenomen voor verhoor. Wel zijn voorwerpen meegenomen, maar geen wapens.

Thalys-aanslag

Vrijdag wilde een man een aanslag plegen in de Thalys die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Hij had een kalasjnikov, een pistool en enkele messen bij zich. Door vlug handelen van drie Amerikanen, een Britse zakenman en een Frans-Amerikaanse docent werd een grote aanval voorkomen. Zij kregen de hoogste Franse onderscheiding Légion d’Honneur.

Volgens diverse media was El Khazzani een Syriëganger en wilde hij zich aansluiten bij terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de Franse nieuwszender France Info bezocht El Khazzani op zijn mobiele telefoon een jihadistische website met islamitische gebeden vlak voordat hij op de trein stapte.

Molenbeek, bij Brussel:

Lees ook in nrc.next: Hij werd sinds 2012 gevolgd.
    • Menno Sedee