Huil, meisjes: One Direction gaat uit elkaar

De populairste boyband ter wereld neemt na 5 jaar en 50 miljoen verkochte cd’s een ‘pauze'. Hoe moeten de leden van One Direction, en vooral hun fans, nu verder?

One Direction in 2010, het jaar van oprichting.
One Direction in 2010, het jaar van oprichting. Foto Hollandse Hoogte

De populairste boyband ter wereld, One Direction, neemt een pauze. De Britse krant The Sun meldde zondag dat de vier zangers Harry Styles (21), Louis Tomlinson (23), Liam Payne (21) en Niall Horan (21) vanaf maart 2016 „aan soloprojecten willen werken”. Niall Horan bevestigde het nieuws vandaag op Twitter, maar benadrukte ook dat de stop echt „alleen een verdiende pauze” is.

Wie de popgeschiedenis volgt, weet dat een ‘pauze’ in de wereld van jongensbandjes synoniem is aan het einde. De levensloop van boybands beloopt immers een bekend patroon. Een gewiekste producer, platenbaas of manager zet – meestal vijf – jongens of meisjes bij elkaar: de knappe, de grappige, de rebelse, de zachte en de slimme. Vijf gestileerde imago’s, en voor elk wat wils: de hele vriendinnengroep wordt er gelukkig van. De inzet: zoveel mogelijke hits scoren in korte tijd, en onafgebroken de wereld rondtoeren. Vervolgens verlaat na een tijdje het aantrekkelijkste lid óf het tegendraadse buitenbeentje de groep voor een solocarrière. De overige jonge goden gaan een tijdje vol frisse moed door, en breien vervolgens ook een einde aan, in de hoop op een eigen solocarrière.

Wat alle jongensgroepen van de afgelopen twintig jaar – New Kids on The Block, Take That, Backstreet Boys, ’N Sync en zeker ook de Nederlandse band Doe Maar – gemeen hebben, is de liefde van hun fans. Met hun liedjes, video’s, ook eigen apps en films viel ook One Direction de massahysterie van tienermeisjes ten deel. Met fanatisme werd urenlang bij hun hotel gewacht. Oorverdovende gegil klonk bij concerten. Ook het verdriet als de boyband stopt of een lid uitstapt (One Direction-lid Zayn Malik (22) stopte al in maart) is van alle generaties. Al is er redelijk wat ‘begrip’ onder de 1D-fans; een ‘pauze’ landt zachter dan de boodschap dat ze elkaar zat zijn.

Het Britse One Direction was vijf jaar samen – lang voor een samengestelde band. De vijf leerden elkaar kennen bij de Britse versie van The X Factor in 2010. Individueel waren ze weinig succesvol, maar toen jurylid Simon Cowell ze samen op het podium zette, werden ze derde. De eerste single What Makes You Beautiful stond meteen op nummer 1 in de UK Charts. One Direction groeide wereldwijd uit tot de opvolger van bands als het Take That en de Amerikaanse Backstreet Boys. De zangers, die in tegenstelling tot eerder genoemde groepen geen gechoreografeerde pasjes brachten, maakten elk jaar een nieuw album. Ze verkochten er wereldwijd zo’n 50 miljoen. In 2014 werden ze door Forbes geschat op de één na meest verdienende beroemdheden onder de 30 jaar, met een inkomen van 75 miljoen in 2013-2014. Hun liedjes zijn meer dan een miljard keer zijn afgespeeld op muziekdienst Spotify.

En nu? Eerst nog even het succes van de nieuwe single Drag Me Down, die in de vier dagen sinds de release al meer dan 19.550.000 keer werd bekeken op YouTube. Het voorlopige laatste concert van 1D zal zijn op 31 oktober is, in het Engelse Sheffield. Het vijfde album, dat uitkomt in november, zal dan geen tournee krijgen.

En die solocarrières? Favoriet Harry Styles maakt de meeste kans. Sony Music zou al plannen met hem hebben voor een soloplaat, en ook Hollywood ziet iets in hem. Van de overige leden zullen we, naar goed boybandgebruik, waarschijnlijk weinig meer vernemen. Tot de goedbetaalde reünie zich aandient, natuurlijk.

    • Amanda Kuyper