Holleeder blokkeerde verspreiding fragmenten College Tour in 2012

Voor zijn spraakmakende optreden in College Tour bedong Willem Holleeder dat er geen fragmenten vertoond mochten worden.
Voor zijn spraakmakende optreden in College Tour bedong Willem Holleeder dat er geen fragmenten vertoond mochten worden. Foto:ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Crimineel Willem Holleeder heeft voor het veelbesproken interview met televisieprogramma College Tour in 2012 geëist dat er geen losse fragmenten mochten worden uitgezonden.

“Hij wilde niet dat er delen van dat gesprek buiten de context in een ander programma terecht zouden komen”, zegt Carel Kuyl in het televisieprogramma Argos Medialogica, dat vanavond wordt uitgezonden. Kuyl was als mediadirecteur van de NTR betrokken bij College Tour, dat wordt gepresenteerd door Twan Huys van Nieuwsuur.

Profileren voor hoogopgeleiden

Holleeder besprak het interview met College Tour met een aantal adviseurs, onder wie Erik Noomen, toenmalig hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Revu waar Willem Holleeder op dat moment columnist was. Hij besprak het ook met zijn zus Astrid Holleeder, vertelt haar raadsman Wout Morra die Holleeders zussen Astrid en Sonja bijstaat in hun rol als getuigen in de strafzaak waarin Holleeder wordt beschuldigd van betrokkenheid bij liquidaties.

Volgens Morra zag Willem Holleeder optreden bij College Tour als “een kans” om zich te profileren op “een platform waar hoogopgeleide mensen naar kijken”.

Holleeder in Den Haag

Holleeder had, zo blijkt uit de uitzending, ook ambities als journalist. Naast zijn column in de Revu wilde hij voor omroep PowNed aan de slag als parlementair verslaggever, vertelt PowNed-presentator Dominique Weesie. “Holleeder wilde samen met Rutger Castricum optrekken in Den Haag en dan politici aanspreken als ze niet de waarheid hadden verteld.”

Het initiatief voor het contact tussen PowNed en Holleeder lag bij Weesie die het wel leuk leek om Holleeder een promo in te laten spreken voor het dagelijkse programma PowNed. Werktitel van de promo: “Ik zou maar kijken als ik jou was.” Daar is niks van terecht gekomen omdat Rutger Castricum niks zag in samenwerking met Holleeder die bovendien een jaarcontact wilde.

Medialogica: De val van een Knuffelcrimineel. Vanavond op NPO 2 om 21.15 uur.