Overspelsite Ashley Madison en moederbedrijf aangeklaagd

De politie in Toronto spreekt de media toe over de Ashley Madison-hack.
De politie in Toronto spreekt de media toe over de Ashley Madison-hack. Foto Melissa Renwick / Toronto Star, The Canadian Press via AP

Een gebruiker van de gehackte vreemdgangerswebsite Ashley Madison sleept de website en moederbedrijf Avid Life Media voor de Amerikaanse rechter. De man beschuldigt hen van nalatigheid en schending van privacy, evenals het veroorzaken van emotioneel leed. Dat berichten de Britse krant The Guardian en persbureau Reuters vandaag.

De hack had voorkomen kunnen worden, aldus de aanklacht, als “noodzakelijke en redelijke voorzorgsmaatregelen” waren genomen om de gebruikers te beschermen, “bijvoorbeeld door data te versleutelen”. De aanklager probeert door medestanders te vinden de aanklacht een groepsklachtstatus te geven.

Eerder begonnen advocaten al een groepsklacht tegen de website en het bedrijf namens de Canadese slachtoffers van de hack. De twee betrokken advocatenkantoren ramen de schade op 760 miljoen Canadese dollars (rond de 500 miljoen euro).

De hack

Een hackersteam, dat zich Impact Team noemt, publiceerde vorige week gegevens van meer dan 35 miljoen gebruikers van de Canadese overspelsite Ashley Madison. Inlognamen en e-mailadressen en in sommige gevallen ook adressen, lengte en gewicht, GPS-coördinaten en creditcardgegevens zijn toen op straat komen te liggen.

Vorige maand werd de website al gehackt. Het hackerscollectief dreigde toen al met de publicatie van de gegevens als de site niet zou worden gesloten. Toen dat niet gebeurde, voegde Impact Team de daad bij het woord.

De openbaarmaking leidde al tot diverse schandalen. Onder de openbaar gemaakte accounts zitten Amerikaanse, Canadese en Britse ambtenaren en ook hooggeplaatsten bij Europese en Amerikaanse bedrijven. Ook gegevens van bijna zeshonderd Nederlanders lekten uit. Leden kunnen een gebruikersnaam verzinnen, dus de gepubliceerde namen zijn niet betrouwbaar. Wel eindigen duizenden e-mailadressen op .gov, wijzend op accounts van Amerikaanse overheidsmedewerkers.

Zelfmoorden

Twee gebruikers hebben volgens de Canadese politie mogelijk naar aanleiding van de lek zelfmoord gepleegd, maar de autoriteiten gaven gisteren geen verdere details.

Avid Life Media looft 500.000 Canadese dollars (ruim 325.000 euro) uit voor de informatie die leidt tot de arrestatie van de hackers, maakte de politie gisteren ook bekend tijdens een persconferentie.

Waarom Impact Team de gegevens openbaar heeft gemaakt, is nog niet helemaal duidelijk. In een manifest zegt het zelf dat Avid Life Media gebruikers bedriegt, onder meer door gebruikers te laten betalen om hun account te verwijderen. Ze beschuldigen de site van fraude en oplichting.

Ashley Madison is in 2001 in Toronto opgericht door Avid Life Media.

    • Menno Sedee