Opinie

    • Hans Beerekamp

Geen botox maar hormooninjecties

Wesley Sneijder enYolanthe Sneijder-Cabau.
Wesley Sneijder enYolanthe Sneijder-Cabau.

Voor het derde achtereenvolgende jaar is Linda's Zomerweek (RTL4) de populaire variant van Zomergasten (VPRO). De formats vertonen overeenkomsten en verschillen, maar die laatste zijn kleiner dan je zou denken.

Beide programma’s duren lang: in twee uur (inclusief reclame) voert Linda de Mol een portretterend gesprek met twee gasten, onderbroken door beeldfragmenten, vooral uit hun verleden. Wouter Hamel zingt door de gasten uitgekozen liedjes. Ze mogen ook een goody bag samenstellen voor het overwegend vrouwelijke publiek.

De research is meestal voortreffelijk en Linda weet door een meelevende, open toon de gasten regelmatig tot uitspraken te verlokken die je ze elders niet vaak ziet doen. De in juni al opgenomen reeks van vijf wordt deze week dagelijks uitgezonden. Punt van zorg was of het studiopubliek zo lang geheimen zou kunnen bewaren.

Linda’s Zomerweek is commerciële televisie op zijn best: herkenbaar, feelgood, positief, gezellig. De keuze van de gasten is beperkt tot echt heel bekende Nederlanders, de inhoud soms toch verrassend.

Zo ben ik gisteren veel nieuws te weten gekomen over het veelbesproken, maar bijna nooit samen op televisie verschijnende voetbalechtpaar Wesley en Yolanthe Sneijder-Cabau. De onthulling waar de bladen wel weer even mee voort kunnen deed de zwangere Yolanthe in tranen uitbarsten. Toen de sociale media zich afgelopen december afvroegen welke mislukte cosmetische ingreep ze had ondergaan voorafgaand aan een optreden in RTL Late Night, zweeg ze nog in alle talen en kreeg de belichting de schuld. Het opgeblazen uiterlijk bleek te komen door hormooninjecties om de kans op lang uitblijvende zwangerschap te verhogen.

Vanuit medialogica is dan de vraag waarom ze zich niet verdedigde. Dat had te maken met haar consequente strategie om negativiteit te negeren, zeker in een kwetsbare periode.

Wat het warme bad op Linda’s veranda goed aan het licht bracht, was de vervorming van een bestaan dat zich buitensporig sterk door de media laat definiëren. Soms is dat onvrijwillig, zoals de overspelige zoen van het nog heimelijke paar, die in 2009 vastgelegd werd door een camera in een parkeergarage en verkocht aan RTL Boulevard. Maar vaak zoeken ze het zelf op.

De redactie van Linda had van beiden opnamen uit de kindertijd opgespoord, in respectievelijk een modeshow van Zeeman en een voorlichtingsfilm over beroepskeuze. De jonge Wesley deed alsof hij schrijver wilde worden.

Volgende stap in hun mediabestaan was dat ze op hun zeventiende echt beroemd werden, als ster van de soap Onderweg naar Morgen en van Ajax.

Wes houdt niet van soaps, zei hij, maar deze keek hij destijds elke avond. Aan zijn moeder zei hij dat hij ooit met Yolanthe zou gaan trouwen.

Het hele interview was een aaneenschakeling van dit soort sappige verhalen, over zwangerschapstests op een vliegveld, vals spelen bij Rummikub en een spijtbetuiging aan een geschoffeerde trainer (Ronald Koeman). Ik keek er naar met een mengeling van verbazing en bewondering voor de makelij van het programma.

    • Hans Beerekamp