Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Terreuronderzoek naar Thalys-aanvaller geopend

De Thalys naar Parijs.
De Thalys naar Parijs. Foto EPA / Rolf Vennenbernd

De aanklager van de Franse hoofdstad Parijs heeft formeel een juridisch onderzoek vanwege aan terrorisme gerelateerde handelingen geopend naar de verdachte van de verijdelde aanslag op de Thalys van afgelopen vrijdag. Dat heeft aanklager François Mollins vandaag gezegd tijdens een persconferentie, meldt persbureau AP.

Het besluit om een terreuronderzoek te openen was gebaseerd op de acties van Ayoub El-Khazzani en informatie die Europese autoriteiten met Frankrijk hebben gedeeld over de verdachte. Enkele minuten voordat hij tot zijn aanval wilde overgaan, keek de 26-jarige Ayoub El-Khazzani naar een jihadvideo op internet die opriep tot geweld in naam van de profeet Mohammed, aldus Mollins.

Voorbereid

Volgens de aanklager had de man de aanval duidelijk van tevoren voorbereid. Hij noemde het “vergezocht” dat El-Khazzani de passagiers niet had willen aanvallen, maar beroven. De verdachte beweert de wapens te hebben gevonden in een tas in een park en zei dat hij een overval in de Thalys wilde plegen. Nu er een onderzoek is geopend, worden waarschijnlijk snel aanklachten tegen El-Khazzani ingediend.

Naast de wapens werd ook de telefoon van El-Khazzani in beslag genomen. De verdachte had een kalasjnikov en diverse andere wapens bij zich. Hij werd echter door een groep passagiers tegen de grond gewerkt, waarmee een bloedbad werd voorkomen. Diverse media en een bron binnen de Spaanse antiterreurdiensten heeft gezegd dat de man recent nog naar Syrië zou zijn gereisd. Dat is niet van officiële zijde bevestigd. Wel is bekend dat El-Khazzani door verschillende Europese landen is gereisd.

Bekijk hier een video van de Amerikanen die het bloedbad in de Thalys wisten te verijdelen.

België

Het federaal parket in België opende al eerder een onderzoek “op basis van de antiterreurwetgeving”, aldus AFP. De Nationale Veiligheidsraad van België kwam zaterdag bijeen om te spreken over de verijdelde aanslag in de Thalys. De Belgische premier Charles Michel wil dat alle informatie over de schutter en het voorval op tafel komt. Het onderzoek wordt geleid door Frankrijk, maar België heeft aangegeven mee te zullen helpen.

Meerdere aanslagen in Frankrijk

Frankrijk is dit jaar meerdere malen het toneel geweest van terroristische aanslagen. In januari werd door moslimextremisten een bloedbad aangericht op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De daders waren gelinkt aan de Jemenitische tak van Al-Qaeda, een van de beruchtste filialen van het terreurnetwerk. Kort na de aanval vond een gijzeling plaats in een joodse supermarkt. De dader hiervan was Amedy Coulibaly, die zei trouw te zweren aan Islamitische Staat.

In juni onthoofdde een 35-jarige man zijn chef in het Franse Saint-Quentin-Fallavier. Het hoofd van de man was op een hek geplaatst. Bij zijn lichaam werd een vlag gevonden die op de vlag van IS lijkt. Ook waren zijn hoofd en het lichaam bedekt met Arabische teksten.