‘Faxen via de pc!’ - Rachel en Chandler maken kennis met Windows 95

Gisteren was het twintig jaar geleden dat Windows 95 werd gelanceerd. Het besturingssysteem was toen zó revolutionair dat Microsoft een onbedoeld grappige sitcom liet opnemen met Jennifer Aniston en Matthew Perry. “A task bar? Is that anything like a Snickers bar?”

Ja, er gaat een wereld open voor Jennifer en Matthew. De twee hoofdrolspelers uit Friends schnabbelen in deze bijna één uur durende film bij als zichzelf, maar stiekem zijn ze gewoon ‘in character’ als Rachel en Chandler. Dezelfde grappen en trekjes, alleen nog wat flauwer en nu voorzien van een Seinfeld-achtig baslijntje.

Joystick Johnny

De plot is simpel: Jennifer en Matthew komen bij Microsoft langs om te solliciteren voor een rol in een instructiefilmpje over het nieuwe Windows 95. Bill is er alleen niet, dus gaan ze wachten in zijn kantoor. Daar maakt het duo kennis met het besturingssysteem en een aantal bijzondere figuren, zoals Boris The Window Cleaner en Joystick Johnny. Jen en Matt leren mailen (toen al kattenplaatjes), muziek afspelen (Bach in zoemende midi) en ze ontdekken een geheim van de muis:

“You ever tried any right clicking?”

De verbazing wordt nog groter als blijkt dat ze dankzij Windows 95 ook nog eens vanaf de pc kunnen faxen.


De film is toentertijd op het zeer pc-vriendelijke formaat VHS uitgebracht. De tape was bedoeld om consumenten te overtuigen dat ze Windows 95 moesten aanschaffen, aangezien het merk toen de reputatie had dat het alleen voor kantoorpersoneel was bedoeld, en niet voor thuisgebruik. Of Rachel en Chandler aan het uiteindelijke succes van Windows 95 hebben bijgedragen, is niet bekend.

    • Philippus Zandstra