Elon Musk zet in op zonnepanelen

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Volgens hedge fundmanager Jim Chanos is zonnepaneleninstallateur SolarCity een tikkende tijdbom. Hij beschouwt de aandelen van het bedrijf als toxisch. Misschien wel zo giftig als de leningen die de wereld in 2008 in een financiële crisis stortte. Vorige week waarschuwde de invloedrijke Chanos dan ook investeerders voor het gevaar van SolarCity en liet de wereld weten dat hij op de beurs inzet op het ten onder gaan van het bedrijf.

“I’d like to point out — SolarCity is really a subprime financing company in effect. You basically lease the panels from SolarCity. They put them on your house and they collect the lease payments. So in effect, if you put on the panels you have a second mortgage on your home because you hope it’s an asset, but in many cases it turns into a liability”.

Elon Musk haalt klaarblijkelijk zijn neus op voor het advies van Chanos. De miljardair en visionair kocht gisteren voor meer dan 50 miljoen dollar aan aandelen SolarCity (een kleine 124 duizend stuks). Een koopje gezien de crisis op de beurs.

Wat dreef Musk om 50 miljoen dollar te steken in SolarCity? Is het zijn scherpe zakeninstinct? Ziet hij een gat in de markt? Waarschijnlijk niet. Musk is familie van co-oprichter Lyndon Rive (wiki) en is ook een van de investeerders in het bedrijf. Volgens Rive klopt er geen woord van de aantijgingen van Chanos en wil hij aandeelhouders en investeerders misleiden. Gelukkig kon Rive rekenen op steun van Tesla-topman Musk.

Het einde van een tijdperk in Lufkin

General Electric sluit een historische gieterij in Lufkin, een klein stadje in Texas, vanwege de dalende olieprijzen. In totaal 262 werknemers zullen hun baan verliezen, meldt The Wall Street Journal. Eerder dit jaar ontsloeg GE ook al vijfhonderd man op andere locaties.

Begin juli hoopte het management in Lufkin nog dat GE een koper zou kunnen vinden voor de gieterij die in 1902 werd opgericht. In 2013 kocht GE Lufkin Industries, dat materieel maakt voor oliewinning, nog voor 3,3 miljard dollar.

Voor Lufkin is de sluiting van de gieterij een grote klap. Volgens burgemeester Bob Brown heeft de stad er alles aan gedaan om samen met GE de banen van de werknemers veilig te stellen. Maar Lufkin moet lijden onder het juk van de wereldeconomie. Brown:

“They haven’t brought good news to our office in a long, long time. When they say they’re going to dismantle the foundry, that pretty well seals the deal. I just passed the back gate and saw guys walking out of there with their heads down, and that just breaks my heart.”

Ashley Madison hack en karma

Boontje komt om zijn loontje, schrijft Gizmodo. De leiding van Ashley Madison mag dan wel in diepe rouw gedompeld zijn vanwege de recente hack die de gegevens van 35 miljoen schuinsmarcheerders openbaar maakte, ze hadden het kunnen zien aankomen volgens de site.

In de meer dan 30 gigabyte die hackerscollectief Impact Team de digitale ether ingooide zijn ook mails te vinden van Ashley Madison CEO Noel Biderman. Wat blijkt? In 2012 hackten medewerkers van het Canadese bedrijf - volgens onderzoek van Vice en veiligheidsexpert Brain Krebs - concurrent Nerve. Ashley Madison kon gebruikersgegevens bekijken en aanpassen. CEO Biderman zou zelfs gewild hebben dat zijn eigen in-house hacker (CTO Raja Bhatia) emails van Nerve-gebruikers kopieerde. Die weigerde echter:

“can’t do it.. want to be able to look my son in the eye one day.”

Maar Bhatia kopieerde als bewijs van zijn hack wel de gegevens van een Nerve-gebruiker op Github. Een link die volgens Vice nog steeds toegankelijk is. Volgens Gizmodo is de hack van Ashley Madison betreurenswaardig, maar wel een soort kosmische gerechtigheid.

    • Hans Klis