Een helm van worteltjes

Rijkert Knoppers bespreekt recente uitvindingen.

Wie een motorhelm wil kopen, moet niet alleen kiezen tussen verschillende modellen, ook materiaalkeuze is van belang. Een helm van polycarbonaat of thermoplast is relatief goedkoop, maar hooguit vijf jaar te gebruiken. Een helm van glasvezel is duurder maar gaat ook veel langer mee. Mogelijk is er in de nabije toekomst nog een extra optie: een helm van worteltjes.

Samen met het Schotse bedrijf CelluComp en met steun van de EU heeft het Zwitserse onderzoeksinstituut EMPA onlangs een helm ontwikkeld van de vezels die vrijkomen bij de productie van wortelsap. CelluComp maakt al langer toepassingen met wortelvezels. Zo verbetert het toevoegen van de vezels de eigenschappen van verf en beton: minder scheurvorming, harder oppervlak.

Voordeel is de goede afbreekbaarheid van zo’n helm aan het eind van zijn levenscyclus, terwijl hij dankzij het gebruikte materiaal ook goedkoper zou kunnen uitvallen. Op laboratoriumschaal presteert materiaal van wortelvezel wat sterkte betreft beter dan bijvoorbeeld glasvezel of koolstofvezel. Dat het minder stevig zou zijn dan gangbare materialen is dus een vooroordeel, stelt CelluComp op haar website. De vraag is of het publiek hiervan te overtuigen is en het aandurft het verkeer te trotseren met een worteltjeshelm. Voordat CelluComp een productielijn van de helmen wil opzetten, zal hier eerst antwoord op moeten komen.