Een hele computer op een stick van tien centimeter

None

Een hele computer op een klein stickie klinkt als iets wat ik wil hebben. Intel heeft zo’n ding gemaakt: de Intel Compute Stick. 10,3 cm lang, 3,7 cm breed en 1,2 cm dik.

„De Compute Stick is een compromis van ultrakleine behuizing en functionaliteit, wees daarvan bewust”, mailde Intel vooraf waarschuwend. Het zou de conclusie van dit stukje kunnen zijn. Want ja, het is een volwaardige computer, maar hij is niet zo snel als je gewend bent en is niet geschikt voor zware toepassingen. Streamen kan hij dan wel weer goed, dat maakt de stick aantrekkelijk voor pc-gamers.

De Windowsversie die ik test (er is ook een Linux-variant) is behoorlijk plug-en-play. Je stopt hem in de hdmi-poort van je beeldscherm of televisie, haalt stroom uit het stopcontact, drukt op de aan/uitknop en ha, daar is Windows al. Tijdens het installeren heb je een usb-toetsenbord nodig, daarna kunnen je apparaten via bluetooth of wifi met de stick communiceren.

Ik surf een rondje langs nieuwssites, begin vast met het schrijven van deze review, zet Spotify aan en vermaak me prima. Net een gewone computer, met het verschil dat ik onderuit op de bank zit met m’n draadloze toetsenbord op schoot.

De Compute Stick heeft 2GB werkgeheugen. Niet veel, maar genoeg voor dit soort zaken. Er is ruim 20GB intern geheugen vrij te besteden. Een sd-sleuf biedt uitkomst voor wie meer wil.

Prima dingetje dus. Maar wanneer ga ik dit gebruiken? Veel van wat ik er tijdens de testperiode mee doe, kan een smart-tv of Chromecast ook. Een volledige vervanger voor mijn laptop is de stick niet.

De gamer in ons huishouden is enthousiaster. Hij streamt zijn games zonder problemen van zijn game-pc naar de Compute Stick. Het grote scherm is natuurlijk veel gaver dan het computerscherm en ik ben de tv (en de bank) voorlopig kwijt. Maar goed dat aan testperiodes ook weer een eind komt.

    • Laura Wismans