Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AEX opent met winst, ondanks aanhoudend verlies Chinese beurs

Foto ANP/EPA/ROLEX DELA PENA

De AEX-index is een dag na de enorme koersval in China met winst van start gegaan. Afgelopen nacht ging de beurs van Shanghai wederom onderuit, maar dat werkt vooralsnog niet door op de Europese beurzen.

De AEX opende vanochtend met een plus van 1,4 procent. Ook elders in het Westen lijken de beurzen het vooralsnog goed te doen. In Londen noteerde de beurs een stijging van 1,3 procent, Frankfurt 1,74 procent, Parijs 1,7 procent en Milaan 2,01 procent.

De voor China toonaangevende Shanghai Composite Index opende afgelopen nacht 6,4 procent lager. Dat is een groot verlies, maar niet zo hoog als gisteren, toen de beurs 8,5 procent van de waarde zag verdampen. Bij sluiting noteerde de beurs van Shanghai een min van 7,63 procent. Daardoor is de Shanghai Composite Index onder de psychologische grens van 3.000 punten gedoken.

Elders in Azië leek het er nog op dat de gevolgen van de koersval in China zouden meevallen, maar bij sluiting viel dat tegen, aldus correspondent Melle Garschagen op Twitter:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Denk ik net: valt wel mee vandaag, valt het toch niet mee. Nikkei 225 -3,96%, Shanghai -6,36%, Shenzen -6,96%, Hang Seng in Hongkong -0,65%

De Chinese autoriteiten hebben vooralsnog geen maatregelen aangekondigd om de koersval te beperken.

Correctie beurzen

De koersval van gisteren is veroorzaakt door grote zorgen over de Chinese economie. De beurskoersen in het land waren de laatste tijd te snel opgelopen. De beurs van Shanghai ging in de eerste helft van dit jaar van 2.500 naar 5.000 punten, terwijl de reële economie juist afkoelde, wat wijst op bubbels. Dat er een correctie zou komen was verwacht, maar niet dat die correctie nu al zou komen en ook niet in dit tempo.

De koersval in China had ook grote gevolgen voor de AEX Index. Die zag de complete jaarwinst gisteren verdampen nadat de beurs in Amsterdam met een verlies van 5,2 procent sloot, tot net boven de 400 punten. Op het dieptepunt stond de AEX 9 procent in het rood. De Amerikaanse Dow Jones Index verloor op een gegeven moment 1.000 punten, maar wist het verlies uiteindelijk te beperken tot 588 punten. De uiteindelijk daling beliep 3,6 procent. De Standard & Poor’s 500 daalde met 3,9 procent.