#DvdW: over de altijd potente en glamoureuze agent 007

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag, ter ere van de 85ste verjaardag van Sean Connery, zoomen we in op James Bond en zijn geestelijke vader, onlangs nog het onderwerp van een minder geslaagde BBC-miniserie.

James Bond behoort met Maigret, Poirot en Holmes tot de grootste namen uit de misdaadliteratuur. De altijd potente en glamoureuze agent 007 van de Britse geheime dienst, liefhebber van geschudde martini’s en gevechten met moordzuchtige Sovjets en krankzinnige professoren, werd bedacht door Ian Fleming (in Casino Royale uit 1953) en genoemd naar de schrijver van het handboek Birds of the West Indies.

Fleming, een ex-inlichtingenofficier die bij voorkeur overwinterde in zijn villa Goldeneye op Jamaica – decor van onder meer Dr. No (1958) en The Man with the Golden Gun (1965) – schreef veertien Bondromans, die zich onderscheiden door overtuigende detaillering en een flinke dosis seks, stijl en spanning.

Hij stierf nét voordat de verfilming van Goldfinger Commander Bond definitief tot de succesrijkste held van het witte doek maakte. Na Flemings dood hebben zeven schrijvers, onder wie Sebastian Faulks en William Boyd, ‘officiële’ Bondromans geschreven.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz