Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

PvdA wil private equitymaatschappijen aanpakken

In Nederlandse kranten vandaag natuurlijk heel erg veel stukken over de grote verliezen op de beurs. Maar daar schrijven wij van NRC Q ook al over. Dus in Poldernieuws vandaag juist het overige economische nieuws. Zoals het bericht in het Financieel Dagblad dat de PvdA “een einde aan de excessen” van private equitymaatschappijen wil maken. Bedrijven vol stoppen met schulden door grote bankleningen aan te gaan, vervolgens als investeringsmaatschappij dividenden binnen te halen om het bedrijf uiteindelijk te verpatsen voor veel geld moet straks niet meer kunnen als het aan de PvdA ligt.

De PvdA wil de werknemers en samenleving beschermen tegen dit sprinkhanengedrag, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in de krant. De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) beticht Nijboer van stemmingmakerij en het verkondigen van onwaarheden. De NVP zegt geen voorbeelden van bedrijven te kennen die ten onder zijn gegaan aan private equity.

Boze varkenshouders dreigen met acties

Varkensboeren willen veel. Dat blijkt uit een bericht in de Telegraaf. Ze willen lastenverlichting, minder regels, lagere kosten, minder strenge eisen, keuringen moeten minder kosten. En als ze van staatssecretaris Dijksma (PvdA, Landbouw) niet krijgen wat ze willen, zullen ze actie ondernemen. Nou ja. Dan zullen ze nadenken over actie die ze willen ondernemen. Dat stelt Ingrid Jansen van lobbygroep Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Te veel varkensboeren staat het water aan de lippen, zegt Jansen. “En als het water je aan de lippen staat, kún je niet meer praten.” De extra regels doen de sector pijn, waardoor Nederlandse varkensboeren minder goed kunnen concurreren op de internationale markt. Morgen praat de sector met de staatssecretaris.

Bouwer BAM gaat het Londense riool doen

Niet zo maar een riool, maar een superriool. Dat is wat BAM uit Bunnik gaat aanleggen in Londen. De Britse afdeling van BAM gaat samenwerken met Morgan Sindall en Balfour Beatty. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Het Londense riool is oud. Het stamt nog uit de Victoriaanse tijd. Na de Great Stink van 1858 besloot Londen om een rioolnetwerk aan te leggen om de Theems schoner te krijgen. Maar nu is het netwerk aan een enorme opknapbeurt toe. Dit jaar beginnen ze in Londen met de werkzaamheden die zeven jaar zullen duren. Het totale project - een superkanaal van 25 kilometer - is ruim 5 miljard euro waard. Het deel van het project dat BAM en de partners gaan aanleggen is goed voor 550 miljoen euro.

    • Melle Garschagen