Deze verhalen moet je gelezen hebben over de instortende beurzen

Foto EPA

Paniek op de beurzen. Overal ter wereld daalden gisteren de koersen. De driehonderd grootste Europese bedrijven zouden volgens persbureau Reuters al 400 miljard euro minder waard zijn.

Deze stukken over de beurscrash vielen op bij onze buitenlandse collega’s:

Business Insider: de oorzaak

Wat is de oorzaak van de ravage op de beurzen? China, zoveel is duidelijk. Het begon zondagnacht bij de Chinese Shanghai Composite, gevolgd door de Hang Seng in Hong Kong, de Japanse Nikkei en maandag de Europese beurzen en de Amerikaanse Dow Jones. Maar wát in China bracht deze beurschaos nou precies op gang? Business Insider zette de verklaringen van analisten op een rij.

Een van de oorzaken die wordt genoemd is de Chinese munt de yuan. Een analist:

“GDP growth in the U.S. and euro zone economies just isn’t strong enough to prevent a global disinflationary shock from accumulating… People have realized there could be further weakness in the Chinese currency. They don’t seem in control of the situation and we could see feedback loops that haunt the U.S.”

Lees hier het hele artikel.

Bloomberg: Terug naar 2008

Een van de graadmeters, de Duitse index DAX, beleefde gisteren de slechtste dag sinds 2008.

Afbeelding Bloomberg

Afbeelding Bloomberg

De DAX - die het in het begin van het jaar juist zo goed deed - zal een van de zwaarste klappen te verduren krijgen, zegt Michael Woischneck van Lampe Asset Management GmbH tegen Bloomberg. Woischneck:

“Today everyone seems to be selling off, and there’s panic, there’s no rational choice anymore, no rational reaction. There won’t be a rebound today. The Americans will add to the European selling pressure in the afternoon, and that may drive us even lower.”

Lees hier het hele artikel.

Financial Times: Beurs VS herstelt

Ook de Amerikaanse beurs zakte direct na de opening in. Maar na ongeveer twee uur was de koers weer wat opgekrabbeld.

Afbeelding Financial Times

Afbeelding Financial Times

Enkele investeerders gingen terug de markt op en beperkten daarmee het verlies in de middag tot ‘maar’ 2,1 procent. David Stubbs, marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management:

“What we’re seeing is not a reasonable correction. We’re definitely in the world of psychological downturn and real concern about the future.”

Lees hier het hele artikel.

Vox: één advies, niet verkopen

Op een gemiddelde dag hebben de meeste mensen weinig aandacht voor de beurs. Maar in het geval van een beurscrash is dat wel anders. Veel media besteden er aandacht aan, mensen raken ongerust en aandeelhouders gaan eens kijken hoeveel geld zij zelf eigenlijk al verloren hebben. Soms aanleiding om te besluiten de aandelen te verkopen.

Slecht idee, schrijft Vox. Want de sleutel tot succes als investeerder is om mee te gaan met de pieken en dalen en juist te kijken naar het lange-termijneffect. Of zoals financieel adviseur Cullen Roche het omschrijft:

Lees hier het hele artikel.

    • Marieke ten Katen