Voormalig Formule 1-coureur Justin Wilson overleden na crash

Justin Wilson in 2007 op het circuit van Assen. Foto ANP/DIEDERIK VAN DER LAAN

De Britse autocoureur Justin Wilson is na een ongeluk op de racebaan van Pocono overleden. Wilson was in 2003 teamgenoot van Jos Verstappen bij Minardi.

De 37-jarige coureur verongelukte afgelopen zondag tijdens een IndyCar-race in Longmont, Pennsylvania. De Amerikaanse coureur Sage Karam reed voor Wilson en crashte.

Twitter avatar SageKaram Sage Karam I can’t find the proper words to describe the pain and sympathy I feel for Justin and his family. #RIPJustin

Wilson werd toen geraakt door een brokstuk dat van Karams auto afkomstig was en daardoor botste de Brit met hoge snelheid tegen de rand van de racebaan. De hoofdverwondingen die Wilson daarbij opliep zijn hem fataal geworden.

Lid van Racing for Holland

De boomlange Wilson (1,92 meter) begon zijn carrière in 1998 in de reeds opgeheven Britse Formula Palmer Audi, om vervolgens te promoveren naar de Formule 3000, waar hij in 2001 kampioen werd. In 2003 startte de Brit in de Formule 1 en werd hij bij Minardi teamgenoot van Jos Verstappen. Dat avontuur duurde echter niet lang en al gauw maakte Wilson de overstap naar de VS waar hij startte in wedstrijden van Champ Car en IndyCar.

In 2004 was Wilson nog lid van het Nederlandse raceteam Racing For Holland, dat door Jan Lammers was opgericht. Met dat team deed de Brit mee aan de prestigieuze 24 uurs race van Le Mans. Hij deelde de wagen toen onder meer met Tom Coronel:

Twitter avatar TomCoronel Tom Coronel Thoughts with Justin and family. Still in shock after I saw the terrible video. Fight my… http://t.co/vM3ubIdijB http://t.co/zhk2vJM9cM
Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Awful news for motor racing again… @justin_wilson you will be truly missed.. #BadassWilson

Dat Wilson dit seizoen alsnog meedeed aan de competitie is opmerkelijk; hij had geen plek bemachtigd om mee te rijden, maar mocht na een goed optreden op de befaamde Indianapolis 500 alsnog voor de laatste vijf races starten. De wedstrijd van afgelopen zondag was de een na laatste; komende zondag was de afsluitende race geweest.

    • Philippus Zandstra