Boven de vraagprijs bieden is in Amsterdam al heel normaal

Foto Flickr.com/Alexander

Stressbestendigheid is aanbevolen, voor wie een koophuis zoekt in Amsterdam. Kopers bieden tegen elkaar op: voor een op de drie koopwoningen binnen de ring in Amsterdam wordt al meer betaald dan de vraagprijs, blijkt uit een analyse van NRC Q van gegevens van het Kadaster en huizenwebsite Funda.nl. In populaire buurten in Rotterdam, Den Haag en Utrecht is een dergelijke verhitting nog niet te zien.

NRC Q onderzocht een selectie van huizen die onlangs werden verkocht. Op deze kaart is af te lezen wat het verschil was tussen de vraagprijs en de uiteindelijk betaalde koopsom van 109 woningen. Bij de oranje bollen betaalden de kopers meer dan de vraagprijs.

1. Eenderde betaalt meer dan vraagprijs

Kopers bieden tegen elkaar op. Bij 32 procent van de transacties binnen de ring van Amsterdam krijgt de verkoper meer dan de prijs waarvoor hij het huis op Funda.nl te koop heeft gezet. “Dat cijfer illustreert heel goed dat de tijd van voor 2008 terug is gekeerd,” vindt Johan Conijn, bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam.

Het overbieden gebeurt in alle buurten: van Westerpark tot de Stadionbuurt, van de Pijp tot de Oostelijke eilanden. In het gros van de gevallen gaat het om maximaal 10 procent bovenop de vraagprijs - maar ook een overbieding van ruim 17 procent of anderhalve ton komt voor. De huizen waar meer dan 10 procent is overboden, zijn meestal appartementen en staan allemaal in Oost. Conijn:

“In een gezonde woningmarkt zou je niet verwachten dat de verkoopprijs boven de vraagprijs ligt. Normaal wordt er een prijs gevraagd, wordt er onderhandeld en dan gaat er wat vanaf.”

2. Ruim de helft betaalt minder dan de vraagprijs

Toch is het absoluut niet zo dat je in Amsterdam meer móét bieden dan de vraagprijs. Nog altijd weet een meerderheid van de kopers (57 procent) af te dingen. Ook hier: in het gros van de gevallen maximaal 10 procent, met uitschieters naar beneden. De huizen waar relatief het meest is afgedongen (meer dan 10 procent), stonden ook het duurst op Funda: gemiddeld voor 1,9 miljoen euro.

Dat de woningmarkt in Amsterdam zo onder druk staat, komt mede doordat maar 30 procent van de huizen een koopwoning is, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

“Ook in de periode van 2005 tot 2007, ging minimaal 1 op de 10 huizen boven de vraagprijs weg.”

Dat nu 1 op de 3 huizen boven de vraagprijs wordt verkocht, noemt hij “zorgwekkend”. Als de markt zo overspannen blijft, “kan alleen de happy few nog kopen”, aldus Hukker.

3. Het gebeurt nog niet zoveel in de andere grote steden

Ter controle keken we ook naar populaire buurten in Rotterdam, Den Haag en Utrecht (zie: verantwoording, onderin). Ook daar komt overbieden volgens makelaars voor. Maar in de steekproef van NRC Q is niet terug te vinden dat boven de vraagprijs bieden er normaal is. Al wil dat niet zeggen dat het daar niet ook gebeurt.

In heel Nederland wordt er trouwens gemiddeld nog altijd 4 procent minder dan de vraagprijs betaald, blijkt uit NVM-data.

Verantwoording:
Voor deze productie zijn daadwerkelijk betaalde prijzen voor woningen vergeleken met vraagprijzen. De vraagprijzen komen van makelaarswebsite Funda, de betaalde prijzen van het Kadaster. Dit onderzoek heeft betrekking op appartementen binnen de ring van Amsterdam (de postcodes 1011 t/m 1019, 1051 t/m 1059, 1071 t/m 1079 en 1091 t/m 1098), exclusief Amsterdam-Noord, die door het Kadaster zijn ingeschreven in de week van 22 juni t/m 26 juni 2015. Ook is gekeken naar zelfstandige woningen die zijn ingeschreven sinds 1 mei. Deze woningen zitten meestal in de hoogste prijsklasse. Ter controle is ook gekeken naar woningen in buurten in Rotterdam (Hillegersberg-Zuid, postcode 3051), Den Haag (Zeeheldenkwartier, postcode 2518) en Utrecht (Wittevrouwen/Zeeheldenbuurt, postcode 3572). Deze buurten zijn demografisch enigszins vergelijkbaar met het onderzochte deel van Amsterdam. De woningen in de buurten zijn ingeschreven in het Kadaster tussen 8 juni en 26 juni. Die in Rotterdam zelfs vanaf 1 juni, omdat daar minder huizen verkocht zijn. Dit onderzoek is gebaseerd op het Kadaster, waar de koop pas wordt geregistreerd als het huis officieel van eigenaar is gewisseld. Dat is ongeveer drie maanden na het sluiten van de koopovereenkomst.
    • Arlen Poort
    • Anna Vossers