In beeld

Bevallen in een vluchtelingenkamp in Jordanië

AP-fotograaf Muhammed Muheisen fotografeerde Syrische vluchtelingen tussen 16 maart en 11 augustus. Zwanger, en met baby. Ze bevielen in het vluchtelingenkamp waar ze wonen, nabij de Syrische grens, in de buurt van de Jordaanse stad Mafraq. Het is geen officieel, geregistreerd kamp. Er is geen hulp aanwezig.
Bushra Eidah (16) . “We waren met twee en nu zijn we met drie. Toen mijn man en ik alleen waren, maakte het niet uit als we met honger naar bed gingen. Maar nu hebben we een kind en ik weet niet hoe we haar gaan voeden.”
AP / Muhammed Muheisen
Feedah Ali (18). “We ontvluchtten Syrië twee jaar geleden met niets. Nu hebben we nog steeds niets. Ik wou dat iemand bij ons kwam, ons zou helpen, ons uit deze ellende zou halen.”
AP / Muhammed Muheisen
Wazeera Elaiwi (29).
AP / Muhammed Muheisen
“Ik ben sprakeloos, ik heb geen woorden meer over”, zegt Huda Alhumaidi (30). “We zijn klaar met het klagen en smeken om hulp. We zijn hier achtergelaten. Ik wil alleen maar terug naar mijn land. Ook al moet ik vanaf nul beginnen omdat we ons huis kwijt zijn – dan kunnen we tenminste leven in waardigheid.”
AP / Muhammed Muheisen
Nadat Huda Alsayil (20) van haar eerste zoon Mezwid beviel, ondanks de angst voor medische complicaties, voelt ze zich voor het eerst in maanden “compleet”, zegt ze. “Hem vasthouden voelt als het grootst mogelijke cadeau.”
AP / Muhammed Muheisen
Khalida Moussa (28). “Ik beviel een paar dagen nadat ik was uitgerekend en ik was zo bang. We moesten geld lenen voor de bevalling en mijn man heeft nu nog steeds niet terugbetaald. Dat kan hij niet.”
AP / Muhammed Muheisen
Taleea Farhan (33). “Onze tent viel op ons. Ik nam mijn pasgeboren kind in mijn armen en rende met mijn andere kinderen zomaar een kant op. We konden ons in een tent van buren verschuilen, totdat de storm twee uur later ophield. Tijdens die twee uur hielden we niet op met huilen, het was zo eng. Al mijn kinderen lijden aan infecties van het stof.”
AP / Muhammed Muheisen
Mahidiya Alkhalid (36). “We zijn de mensen die buiten de geregistreerde kampen leven, onder erbarmelijke omstandigheden. Mijn man heeft geen werk. We willen zo graag dat mensen ons helpen, ons aandacht geven.”
AP / Muhammed Muheisen
Mona Hussein (33). “We zijn in de steek gelaten. Niemand kijkt hoe het met ons gaat. We leven langs de weg.”
AP / Muhammed Muheisen
Wadhah Hamada (22). “De winter is zo koud, de zomer is heet en droog. Mijn man werkt nauwelijks en soms moeten we beslissen wat belangrijker is: brood kopen om onszelf te voeden, of medicijnen voor het geval dat mijn kind ze nodig heeft?”
AP / Muhammed Muheisen