Bert van Marwijk bondscoach Saoedi-Arabië

Bert van Marwijk, voormalige bondscoach van Oranje, krijgt een contract van een jaar als bondscoach in Saoedi-Arabië, beginnende vanaf september. Sinds februari 2014 zit hij zonder club.

Bert van Marwijk op Schiphol-Oost tijdens een bijeenkomst van de FIFA, Coca Cola en het Jeugdsportfonds vorig jaar.
Bert van Marwijk op Schiphol-Oost tijdens een bijeenkomst van de FIFA, Coca Cola en het Jeugdsportfonds vorig jaar. Foto ANP / Koen van Weel

Bert van Marwijk (63) wordt de bondscoach van Saoedi-Arabië. Dat meldt de nationale voetbalbond. De voormalige bondscoach van Oranje krijgt een contract van een jaar, beginnende vanaf september.

Eerder waren Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Frank Rijkaard coach van het nationale voetbalteam. Geen enkele Nederlandse bondscoach bleef langer dan twee jaar aan.

Van Marwijk volgt Faisal al-Badin op, die pas sinds februari bij de ploeg van zijn land als bondscoach werkzaam was.

Eerste taak: WK-kwalificatie

De kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland in 2018 is het eerstvolgende doel voor Van Marwijk. De eerste wedstrijd tegen Palestina won Saoedi-Arabië met 3-2.

Op 3 september volgt Oost-Timor, de eerste onder leiding van de Nederlandse coach. De groepsfase eindigt in maart volgend jaar, daarna beginnen de volgende kwalificatierondes.

Van Bommel mee

Van Marwijk neemt Mark van Bommel, Adrie Koster en Roel Coumans mee als assistent-trainers. Dat meldt Voetbal International. Ook VI-journalist Taco van den Velde mag mee naar het koninkrijk. Hij wordt aangesteld als manager operations.

Van Bommel gaat zijn functie als assistent-bondscoach combineren met zijn trainersstage bij PSV.

Twitter avatar PSV PSV Mark van Bommel gaat zijn trainersstage bij PSV combineren met een functie als assistent-bondscoach van Saudi-Arabië.

Carrière

In 2010 bracht Van Marwijk Oranje naar een tweede plek op het WK in Zuid-Afrika. Toen verloor Nederland in de finale met 1-0 tegen Spanje. Hij was van 2008 tot 2012 bondscoach in Nederland.

Ook was hij trainer van Feyenoord (2000-2004 en 2007-2008), Borussia Dortmund (2004-2006) en Hamburger SV. Bij HSV werd hij begin vorig jaar ontslagen na slechte resultaten. Hij werd een half jaar eerder aangesteld.

Sindsdien zit hij zonder club. Even was hij vorig seizoen topadviseur bij Go Ahead Eagles, waar hij in zijn jeugd voor speelde, maar de club degradeerde dit seizoen.