Ambtenaren mochten tipgever in zwartspaarderszaak beschermen

Twee ambtenaren van de Belastingdienst die getuigden in een rechtszaak tegen een zwartspaarder met illegale rekeningen in Luxemburg hebben terecht geweigerd de naam van de tipgever onthullen. Anders dan het Arnhemse Gerechtshof eerder oordeelde, mochten de inspecteurs zich beroepen op hun verschoningsrecht. Dat schrijft advocaat-generaal IJzerman in zijn advies aan de Hoge Raad, waar de ambtenaren vorig jaar in cassatie gingen.

De ambtenaren mochten de identiteit van de tipgever beschermen, omdat deze kwestie al in een eerdere procedure bij de zogeheten geheimhoudingskamer van de rechtbank „was afgehandeld”, aldus IJzerman. Zijn advies is belangrijk voor drie andere procedures die zeven ‘betrapte’ zwartspaarders hebben aangespannen tegen boetes en naheffingen die zij kregen opgelegd. Ook in die procedures wordt gevraagd de naam van de tipgever vrij te geven.

Het hof in Arnhem besloot eerder om de opgelegde belastingaanslagen en boetes voor de zwartspaarder te vernietigen, omdat de ambtenaren weigerden de identiteit van de tipgever prijs te geven. Ook deed het Hof aangifte bij het Openbaar Ministerie omdat „onbekende personen” op het ministerie van Financiën de ambtenaren opdracht hadden gegeven om de tipgever te beschermen.

Het advies van advocaat-generaal IJzerman zal „een positief effect hebben op het vervolg van die aangifte”, volgens een woordvoerder van Financiën. Maar de vernietiging van de aanslagen en boetes kan volgens IJzerman niet worden teruggedraaid, omdat de twee ambtenaren niet bevoegd waren om cassatie bij de Hoge Raad in te stellen. Dat mogen alleen procespartijen, getuigen niet.

Via de tipgever liepen 61 andere zwartspaarders met Luxemburgse bankrekeningen tegen de lamp. De boetes en naheffingen die zij kregen, zijn wel onherroepelijk. Acht zwartspaarders zijn nog in beroep gegaan.

In de jacht op zwart geld heeft de Belastingdienst in de laatste dertien jaar zeker 8 miljard euro getraceerd bij bijna 35.000 ‘zwartspaarders’. Dat heeft aan naheffingen en boetes bij elkaar ruim 1,6 miljard euro opgeleverd.