Veel mis met ‘onbeperkte’ sushi

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers. Ook zijn de gerechten meestal onhygiënisch bereid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, dat gisteren werd gepresenteerd. De Consumentenbond onderzocht twintig all-you-can-eat-sushirestaurants in heel Nederland. Er werden in totaal 160 porties sushi onderzocht.

64 procent van de onderzochte porties sushi bleek te veel bacteriën te bevatten. Van Shabu Shabu Haarlem en Sushi Koi uit Arnhem bevatte alle geteste sushi te veel bacteriën. Op sushi van ParaPara uit Lelystad werd de E. coli-bacterie gevonden, die ernstige ontstekingen kan veroorzaken. Yume uit Apeldoorn eindigde met een 2,1 onder aan de lijst. Daar werden grote hoeveelheden enterobacteriën op de sushi gevonden. „De aanwezigheid van E. coli en enterobacteriën wijzen op een slechte hygiëne, bijvoorbeeld het gebruik van vuile snijplanken of niet vaak genoeg handen wassen”, aldus de Consumentenbond.

Lichtpuntje

Slechts twee restaurants scoorden een voldoende; Itoshii uit Hoofddorp en You Hachi uit Hillegom. Echt hoog waren de cijfers echter niet. Beide kregen een 5,9. „Dit danken zij aan de versheid van de sushi”, zo schrijft de Consumentenbond. „Maar op de hygiëne was toch nog wel wat af te dingen.”

Er is wel een lichtpuntje, aldus de bond: „Echt ziekmakende bacteriën kwamen we niet in grote hoeveelheden tegen.” Maar, zei een woordvoerder gisteren op NPO Radio 1: „De kans op ziekteverwekkers is wel groter als de sushi niet vers is of niet hygiënisch is bereid.”

    • NRC