Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zuid-Korea eist excuses van Noord-Korea - gesprekken duren voort

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye tijdens een overleg met de krijgsmacht, naar aanleiding van de Noord-Koreaanse beschieting van een luidspreker.
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye tijdens een overleg met de krijgsmacht, naar aanleiding van de Noord-Koreaanse beschieting van een luidspreker. Foto EPA

De marathongesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea hebben vooralsnog geen doorbraak opgeleverd. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei vandaag dat zij excuses eist van het regime van Kim Jong-un voor het neerleggen van een landmijn bij de grens. Toen twee dienstplichtige militairen eerder deze maand op de mijn stapten, raakten zij beiden zwaargewond.

Noord-Korea ontkent echter in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor het neerleggen van de mijn. Het stalinistische land beweert echter dat Zuid-Korea zelf verantwoordelijk is voor de explosie. Na de aanval besloot Seoul voor het eerst in elf jaar luidsprekers langs de grens weer aan te zetten, waarmee onder meer anti-Noord-Koreaanse boodschappen richting de noorderbuur worden geblazen.

Artillerie-aanval

Dit wekte de woede van Pyongyang, die eiste dat de uitzendingen gestaakt werden. Noord-Korea beschoot afgelopen donderdag zelfs één van de luidsprekers, waarop Zuid-Korea terugvuurde. President Park zei vandaag er niet over te piekeren om de installaties uit te zetten tot Pyongyang met geloofwaardige excuses is gekomen en heeft beloofd in de toekomst niet meer met soortgelijke provocaties te komen.

Een zegsman van het Zuid-Koreaanse leger liet zich in niet mis te verstane bewoordingen uit:

“Ons doel op dit moment is om de Noord-Koreaanse provocaties te beëindigen. Echter, als zij [Noord-Korea, red.] met nieuwe provocaties komen, zal onze reactie genadeloos zijn en zullen zij het oprecht berouwen.”

Marathonoverleg

Sinds zaterdag zijn de twee aartsrivalen met elkaar in gesprek in het speciaal voor dergelijk overleg ingerichte grensdorp Panmunjom. De Korea’s proberen de crisis te bezweren die is ontstaan op het schiereiland, maar beide landen willen een akkoord waarbij geen gezichtsverlies geleden wordt.

Beelden van de aankomst van de onderhandelaars in Panmunjom:
https://www.youtube.com/watch?v=V9oz_5rz_Sg

Zaterdag werd maar liefst tien uur tot in de kleine uurtjes overlegd. Daar werd gisteren nog een schepje bovenop gedaan: de onderhandelaars voerden 21 uur lang overleg. Tot nu toe lijkt nog geen van beide partijen bereid om in te schikken. Ondertussen meldde het Zuid-Koreaanse leger gisteren dat 70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hun bases hadden verlaten.

Lange gesprekken ‘goed teken’

Yoo Ho-yeol, hoogleraar Noord-Koreastudies aan de Korea University in Seoul, noemt de lange duur van de gesprekken een goed teken. Tegenover persbureau Reuters zei hij:

“Ze praten niet zomaar, maar proberen echt een akkoord te bereiken. Er moeten een hoop details besproken worden en veel overtuigingskracht in de strijd gegooid worden door beide partijen.”

Al 65 jaar in oorlog

Officieel verkeren beide landen nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde namelijk niet in een vredesverdrag, maar in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. Hoewel er in die 62 jaar geregeld schermutselingen en aanvallen over en weer hebben plaatsgevonden, is een echte strijd tussen Noord- en Zuid-Korea tot nu toe altijd uitgebleven.

Dat weerhoudt Pyongyang er echter niet van om geregeld te dreigen met een “ophanden zijnde oorlog”. Noord-Korea laat provocaties en dreigementen geregeld gepaard gaan met verzoeningspogingen en het oproepen tot dialoog.