Hoe Google heel veel geld wil verd… eh, de wereld wil verbeteren

foto EPA

Google regelt binnenkort alles voor je. Duurzame energievoorziening, 4G voor iedereen waar dan ook, en kostenbesparende apparatuur voor in huis. Drie investeringen waarmee Google naar eigen zeggen de wereld beter wil maken - maar vooral veel geld wil verdienen.

1. Google op je dak

Geïnteresseerd in zonnepanelen maar heb je geen idee of het de investering waard is? Via Google Sunroof kun je uitzoeken hoeveel geld je kunt besparen met de aanschaf van zonnepanelen. Google gebruikt daarvoor je locatiegegevens, beelden uit Google Earth en weerinformatie. Zo wordt de hoeveelheid zon op jouw dak berekend. Vervolgens vul je in wat je aan energie verbruikt en geeft Google je een overzicht van wat je kan besparen:

Overtuigd van je voordeel? Dan komt Googles verdienmodel om de hoek kijken. De zoekmachine geeft jou suggesties van bedrijven in je omgeving die zonnepanelen aanbieden of installeren. En tja, die bedrijven hebben daar natuurlijk wel wat geld voor over. Op dit moment is Google Sunroof alleen nog maar in de VS te gebruiken.

2. Google in je douche

Douchen met minder water? Voor de meeste mensen zal dat niet heel aantrekkelijk klinken. Maar het is natuurlijk wel zuinig en kostenbesparend. De Amerikaanse start-up Nebia ontwikkelde een nieuwe waterbesparende douchekop en zette het project op de crowdfundingsite Kickstarter.

Screenshot Kickstarter

Screenshot Kickstarter

Het idee kreeg direct wereldbekendheid toen zowel Tim Cook van Apple als Google-topman Eric Schmidt investeerden. Om wat voor bedragen het gaat blijft geheim. Ook is onduidelijk wat precies de rol van Eric Schmidt en Google is bij de ontwikkeling, maar de douche wordt al getest op de Google-campus in Silicon Valley.

Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

3. Google in de lucht

Een berg aan het beklimmen in Nepal en geen internet op je smartphone? Niet als het aan Google ligt. Op dit moment wordt Google Loon getest: gigantische ballonnen die 4G-netwerk op alle plaatsen ter wereld kunnen brengen. Aardig hoor, van Google.

Alleen patenteerde het bedrijf de techniek van de ballon direct, want concurrentie willen ze liever niet. Volgens een van de projectontwikkelaars kan Google Loon al gauw een miljard dollar per maand opleveren en meer waard worden dan YouTube.

En wat kost het Google?

De uitgaven aan Research & Development namen bij de tech-gigant de afgelopen jaren flink toe. Vorig jaar werd 41 procent van de totale bedrijfskosten hieraan uitgegeven:

Maar dat betaalt zich dus wel terug. De winst van Google was afgelopen jaar 14,4 miljard dollar.

    • Jolanda van de Beld