Oppositieleden vrijgelaten in Minsk

Foto Yauhen Yerchak/Reuters

Nikolai Statkevich wordt door vrienden en aanhangers feestelijk ingehaald na zijn vrijlating uit de gevangenis in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Statkevich (59) werd samen met zeven oppositieleden vastgezet na vreedzame protesten in 2010 tegen president Aleksander Lukashenko, die het land al sinds 1994 als dictator leidt. Lukashenko drukte de protesten toen met geweld de kop in en oppositieleden kwamen in de gevangenis terecht. De EU en de Verenigde Staten veroordeelden de oppressie van Lukashenko en reageerden met strenge sancties. Met het vrijlaten van oppositieleden lijkt Lukashenko daar verandering in te willen brengen. Een woordvoerder van de EU liet weten dat dit een ‘belangrijke vooruitgang’ is in de relaties met het Westen. Statkevich zelf gaf aan dat hij doorgaat met vechten voor een vrij en Europees Wit-Rusland.

    • Reuters