Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Wit-Rusland laat plots zes politieke gevangenen vrij

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft in de aanloop naar de verkiezingen in zijn land zes oppositieleden vrijgelaten. Volgens de Wit-Russische gebeurde dat „op humanitaire gronden”.

Onder de zes vrijgelaten gevangenen bevindt zich ook voormalig presidentskandidaat Mikalaj Statkevitsj. Hij zat een zesjarige vrijheidsstraf uit wegens het organiseren van een protestmars tegen het verloop van de, ook volgens het Westen frauduleuze, presidentsverkiezingen in 2010. Bij die demonstratie werden in totaal 700 demonstranten opgepakt, waaronder tien prominente politici. Statkevitsj (59) is de laatste van hen die is vrijgelaten. In mei 2011 werd hij veroordeeld tot zes jaar strafkamp. Mensenrechtenorganisaties beschouwden hem als politieke gevangene.

De EU en de VS reageerden positief. Woordvoerders spraken van „vooruitgang” en een „belangrijke stap” in het verbeteren van de relaties met het Westen. Loekasjenko neemt de laatste tijd wat afstand van Rusland.

De vrijlating van de gevangenen markeert het begin van de campagne van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, op 11 oktober. Loekasjenko (aan de macht sinds 1994) gaat op voor zijn vijfde termijn. Veel tegenstand zal hij waarschijnlijk niet krijgen. Statkevistj kan niet meedoen. Twee andere oppositiepartijen hebben laten weten dat ze er niet in zijn geslaagd om 100.000 handtekeningen binnen te halen – een eis voor deelname.