Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Westerse beurzen hard onderuit - AEX sluit 5,2 procent lager

Een investeerder op de beurs in Shanghai.
Een investeerder op de beurs in Shanghai. Foto Reuter / Aly Song

In navolging van de Aziatische beurzen hebben ook de westerse beurzen vandaag fors verlies geleden. De Amsterdamse AEX sloot zojuist 5,2 procent in de min en verliest daarmee alle winst van het afgelopen jaar. Op het diepste punt stond de index meer dan 9 procent in het rood.

Op dat moment, vlak na het openen van de Amerikaanse Dow Jones, zakte de AEX tot net boven de 400 punten. De hoofdgraadmeter op het Damrak was daarmee voor even de hele winst van dit jaar kwijt. Ten opzichte van het hoogste punt van eind april stond de AEX op dat moment ruim 20 procent lager.

De Dow Jones, de meest toonaangevende index op Wall Street, moest kort na opening meer dan duizend punten toegeven op de slotkoers van vrijdag, een verlies van 5,5 procent. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat verlies overigens flink teruggelopen, naar 2,2 procent.

Ook technologiebeurs Nasdaq en de breed samengestelde S&P 500 openden diep in het rood. De Nasdaq moest bij het luiden van de gong meteen 8,8 procent inleveren, de S&P 4,7 procent. Inmiddels staan beide graadmeters nog 2,2 en 2,8 procent in de min.

Twitter avatar MxSba Maxime Sbaihi French CAC 40 down 6.5 %, biggest daily loss since… October 15, 2008.

Zorgen over China en beurs Shanghai

Oorzaak voor koersval op beurzen wereldwijd is de onrust op beurzen in Azië en de vrees voor het verder afkoelen van de Chinese economie. Aandeelhouders doen daardoor massaal hun aandelen in de uitverkoop. Ook de afgelopen dagen sloten beurzen over de hele wereld al in het rood vanwege zorgen over China.

Twitter avatar JustinWolfers Justin Wolfers The stock market plunge, in perspective. (10-year chart.) http://t.co/M30thHhkrv

Voor de AEX zijn de verliezen van vandaag de vierde rode cijfers op rij. In de gehele vorige week verloor de belangrijkste index op het Damrak 6,5 procent. Grootste verliezers tussen de 25 grootste fondsen zijn staalbedrijf ArcelorMittal en Delta Lloyd. Zij stonden verloren 8,3 en 8,2 procent.

Een correctie op de beurzen

Volgens analisten handelaars is de forse duikeling van de beurzen wereldwijd een correctie. Met name in China, maar ook in andere landen, waren de koersen de afgelopen tijd namelijk veel te snel opgelopen, terwijl de economieën van die landen veel minder snel groeide. Zo steeg de beurs van Shanghai in de eerste zes maanden van dit jaar van 2.500 naar meer dan 5.000 punten, zonder dat de economie echt verbeterde.

Toch hadden veel analisten de correctie pas later dit jaar verwacht, en in een trager tempo bovendien. Maar desondanks is de onrust bij beleggers niet verwonderlijk, zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tegen persbureau ANP. Wel vindt hij het tempo van de koersval een “tikkie” overdreven.

‘Onderliggende economie op peil’

Versteeg vindt echter dat wat hij de “onderliggende economie” noemt nog altijd op peil is. Zo zijn de uitgaven van huishoudens, het vertrouwen van consumenten en bedrijven nog altijd op peil, vindt de analist.

De onrust op de beurzen begon op een kleine twee weken geleden. Toen maakte de Chinese overheid bekend de waarde van de eigen munt stevig te verlagen. Dat wakkerde de zorgen over de economie van dat land aan en sindsdien is wereldwijd zo’n 5 biljoen dollar (ruim 4350 miljard euro) aan beurswaarde verdampt.