Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Favoriet Vincenzo Nibali grijpt de ploegleidersauto en moet naar huis

Vincenzo Nibali.
Vincenzo Nibali. Foto Christophe Ena/AP

Verwoed rijdt Vincenzo Nibali op kop van een groepje renners dat na een valpartij achterop is geraakt. In de tweede rit van de Ronde van Spanje direct al tijd verliezen is voor de Italiaanse favoriet geen optie. Dan, zestien kilometer voor de finish, komt de auto van zijn ploeg Astana voorbij. Nibali grijpt zich razendsnel vast, een paar honderd meter vol gas en ‘ineens’ is hij terug in het voorste peloton. Geen haan die ernaar kraait, denken Nibali en zijn ploegleider. Alleen heeft hij niet in de gaten dat zijn vergrijp vanuit de helikopter loepzuiver in beeld is, onder meer bij Eurosport.

Nibali is uit de Vuelta a España gezet, maakte juryvoorzitter Bruno Valcic gisteravond bekend. „Het is duidelijk te zien dat hij voor een paar honderd meter een auto grijpt. Dan is het logisch dat uitsluiting volgt.” De Italiaanse renner – winnaar van Vuelta (2010), Giro (2013) en Tour (2014) – excuseerde zich voor zijn foute gedrag maar vindt de straf te zwaar. „Ik verwachtte een boete en zelfs een tijdstraf van tien minuten zou ik aanvaard hebben. Wat ik deed, gebeurt in elke wedstrijd.”

Na pech ‘stayeren’ renners vaker achter de ploegleidersauto terug naar voren. Soms pakken ze uit het raam een bidon vast en geeft de ploegleider gas. Maar zo opvallend als Nibali gisteren? In 2010 moest de toen nog onbekende Chris Froome de Giro verlaten omdat hij zich vasthield aan een motor. In 2011 werd Rob Ruijgh gediskwalificeerd in de Amstel Goldrace wegens ‘hangen’ aan de auto. Dit jaar kwamen Leopold König en Jürgen Van den Broeck er in de Giro van af met tien seconden tijdstraf en een kleine boete. In de Tour werd de Argentijn Eduardo Sepulveda uitgesloten, nadat hij even had meegereden in een auto.