Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Ploumen: UNHCR naar Macedonië

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR moet Macedonië helpen met de opvang van de grote aantallen vluchtelingen waar het land nu mee te maken krijgt. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Ook kondigde ze aan dat het kabinet een werkgroep instelt waarin de meest betrokken bewindslieden gaan bekijken wat er „anders en beter” kan in de aanpak van de grote stroom vluchtelingen die naar Europa komt. Volgens Ploumen is Macedonië zelf niet in staat „op een fatsoenlijke manier” om te gaan met de stroom vluchtelingen. Het land riep vorige week de noodtoestand uit en sloot de zuidelijke grens af om te voorkomen dat gemiddeld 2000 vluchtelingen per dag via Servië en Hongarije Europa instromen. Dat zorgde voor wanhopige scènes aan de grens, waar mannen, vrouwen en kinderen dagenlang bivakkeerden zonder voedsel of water. Dit weekend zette de politie traangas en flitsgranaten in om de menigte terug te dringen, maar duizenden vluchtelingen bestormden de grens en wisten door de politielinies heen te breken. Daarna besloot de politie de gestage stroom vluchtelingen niet langer tegen te houden. Gisteren konden honderden migranten ongehinderd de grens oversteken. De oppositie in de Kamer ziet niet veel in het voorstel van Ploumen om een werkgroep in te stellen en verwachten meer actie. Linda Voortman van GroenLinks: „VVD en PvdA zijn het niet met elkaar eens over een oplossing en komen nu met een commissie zodat ze niet nu meteen iets hoeven te doen.”

Op pagina 6: Nederlandse patrouilles voor Griekse kust