Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Vluchtelingen kraken voormalig schoolgebouw in Amsterdam

Vluchtelingen en aanhangers van de groepering We Are Here hebben gisteren een voormalig kunstacademiegebouw in Amsterdam-Oost gekraakt. Zij willen het pand in gebruik nemen als noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de politie zitten in het pand zo’n dertig krakers. Volgens hun woordvoerder zijn ze met tachtig mensen zijn, uit diverse landen.

De groep vluchtelingen verbleef sinds april in de ‘Vluchttoren’ aan de Van Sande Bakhuijzenstraat. Dat pand moet de groep vluchtelingen op last van de rechter verlaten.

Volgens We Are Here is de gemeentelijke bed-bad-broodregeling ontoereikend, omdat de uitgeprocedeerde asielzoekers elke ochtend op straat worden gezet. Dat leidt tot stress en onzekerheid. De organisatie wil een plek waar de vluchtelingen tot rust kunnen komen. „Op straat kun je niet denken”, aldus de zegsman van de krakers. „Nachtopvang is geen oplossing.”

De krakers willen het nieuwe onderkomen ‘Vluchtacademie’ noemen. Tot juni was er de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gevestigd. (ANP)