Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Sony stapt in drones na dip in smartphones

Sony begint in de eerste helft van volgend jaar met het produceren van drones voor gebruik in de bouw, logistiek en landbouw. Dat heeft het Japanse elektronicaconcern vandaag aangekondigd in Tokio, volgens het financiële persbureau Bloomberg.

Wegens de matige verkoop van Sony’s Xperia smartphones zoekt het bedrijf andere manieren om de technologie achter mobiele telefoons en digitale camera’s te exploiteren. „Het is niet waarschijnlijk dat we kunnen groeien in de smartphonemarkt met smartphones alleen, daarom kijken we naar nieuwe mogelijkheden als deze”, zei Hiroki Totoki van Sony.

Sony maakte vorig maand bekend het dochterbedrijf Aerosense voor onbemande vliegtuigjes op te richten, samen met het bedrijf ZMP. De drones die Sony gaat maken, produceren beelden die automatisch naar een clouddienst worden verstuurd. Ook moeten de drones vanuit de lucht kunnen meten, observeren en inspecteren, aldus Sony.

Het concern verwacht in 2020 voor 10 miljard yen (72 miljoen euro) aan drones te kunnen verkopen. Alleen al in de VS wordt de omzet op de totale markt voor drones over tien jaar geraamd op 82 miljard dollar (71 miljard euro). Buiten Sony hebben ook multinationals als Google, General Electric en Qualcomm interesse in drones.