Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Vicepremier raadt Japan aan: ‘wees een man en pleeg harakiri’

Voor de Japanners die wakker liggen van het officiële bezoek van de Russische premier Medvedev aan de Koerilen heeft vicepremier Dmitri Rogozin een drastisch advies. „Als ze echte mannen zouden zijn, zouden ze harakiri plegen en eindelijk rust hebben”, twitterde de tweede man in het kabinet van Poetin.

Rogozin is in de regering de man die er genoegen in schept de buurlanden van Rusland de stuipen op het lijf te jagen en te beledigen.

Met zijn opwekkende harakiritweet bespotte de vicepremier de Japanse verontwaardiging over de trip van Medvedev. De Russische premier zei daar dat de Koerilen, voor Rusland de „poort naar Azië en de Pacific” zijn. De premier kondigde investeringen aan om er de industrie, het toerisme en de visserij te verstevigen. Daarmee liet Medvedev blijken dat Rusland niet van zins is om de archipel met 20.000 inwoners aan Japan terug te geven. De Koerilen zijn tot slot van de Tweede Wereldoorlog op Japan veroverd en een twistappel tussen deze staten gebleven. (NRC)