Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rijksmuseum ‘ver in aankoopproces’ van twee Rembrandts

Het Rijksmuseum is “ver in het aankoopproces” van twee meesterwerken van Rembrandt. Dat zei directeur Wim Pijbes vanochtend tegen BNR Nieuwsradio.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Rijksmuseum is “ver in het aankoopproces” van twee meesterwerken van Rembrandt. Dat zei directeur Wim Pijbes vanochtend tegen BNR Nieuwsradio.

Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie. De doeken zijn van de Franse familie Rothschild en kosten samen 160 miljoen euro.

‘Het is een realistische droom’

Pijbes is momenteel druk bezig dit bedrag bij elkaar te brengen.

“Dat is een realistische droom. [...] We moeten wel zorgen dat we dit met partijen kunnen doen. Daar wil ik niet al te veel over prijsgeven nu. Soms moet je fondsenwerving ook een beetje in de luwte doen. Daar zijn we gelukkig ook heel succesvol mee. [...] We zitten ver in het proces.”

Een woordvoerder van het Rijksmuseum bevestigt dat er achter de schermen gesprekken plaatsvinden, maar wil niet ingaan op details.

In Frankrijk ontstond een paar maanden geleden opwinding toen een exportvergunning werd afgegeven voor de twee meesterwerken van Rembrandt. Woordvoerders van Rothschild in Parijs gaven geen commentaar op berichten in diverse media dat de familie de schilderijen voor 150 miljoen zou willen verkopen.

‘Aankoop zou uitzonderlijk zijn’

Dit zou een zeer uitzonderlijke aankoop zijn, reageert NRC-kunstredacteur Daan van Lent.

“160 miljoen euro is een gigantisch bedrag. Dat is bijna twee keer zoveel als de totale inkomsten van het museum. Het zal heel moeilijk worden om dit bedrag bijeen te krijgen. Daar heb je heel veel fondsen voor nodig, misschien ook een crowdfundingsactie.

De National Gallery in Londen en de Schotse National Gallery brachten drie jaar geleden bijna 54 miljoen euro bijeen voor de aankoop van een meesterwerk van de Renaissanceschilder Titiaan. Dit gold als een heel hoog bedrag.”

Laatste recordaankoop

Eind vorig jaar kocht het Rijksmuseum nog een bronzen beeld van een Bacchantenfiguur van Adriaen de Vries voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro. Het is het hoogste bedrag dat het Rijksmuseum ooit voor een kunstwerk heeft neergelegd en de grootste kunstaankoop door een Nederlands museum sinds de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan door het Gemeentemuseum (40 miljoen dollar).

Het algemene Rijksmuseum Fonds zorgde toen voor 5,1 miljoen euro. “Daar hebben we nu wel alles uitgeput wat we hebben, voorlopig is daar geen ruimte meer voor te gekke dingen”, zei directeur Collecties Taco Dibbits destijds in NRC.

Foto Art Market Monitor

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Foto Art Market Monitor