Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuw explosief in Bangkok opgeruimd, defecte camera’s hinderen onderzoek

De Thaise politie heeft een granaat in Bangkok gevonden en onschadelijk gemaakt. De vondst komt precies een week na de bloedige aanslag in het centrum van de hoofdstad.

De dag na de aanslag onderzoek de politie de plek van de aanslag.
De dag na de aanslag onderzoek de politie de plek van de aanslag. Foto AP / Mark Baker

De Thaise politie heeft een explosief in Bangkok gevonden en onschadelijk gemaakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het hoofd van de explosievenopruimingsdienst.

De vondst komt precies een week na de bloedige aanslag in het drukke, toeristische centrum van de hoofdstad. Toen kwamen twintig mensen om het leven na het afgaan van een pijpbom vlakbij een druk kruispunt en de drukbezochte Erawan-tempel. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

De vondst van vandaag zou om een granaat gaan, die een bouwvakker vond op een bouwterrein op de Sukhumvit 81, een zijweg van een van Bangkoks hoofdwegen, volgens de explosievenopruimingsdienst. Dat is dan bijna tien kilometer van de locatie van de aanslag van vorige week vandaan. De politie denkt niet dat de vondst met de vorige aanslag te maken heeft.

Dader nog niet gevonden

De zoektocht naar de daders is nog in volle gang, maar hapert. Vanochtend meldde de Thaise politie dat het onderzoek belemmerd wordt door kapotte bewakingscamera’s langs de vermeende vluchtroute van de hoofdverdachte.

De politie heeft beelden vrijgegeven van de hoofdverdachte, van wie op camerabeelden te zien was dat hij een rugzak bij een bankje liet staan en wegliep, een kwartier voor de aanslag. Hij had een geel shirt aan. Op andere beelden is hij te zien terwijl hij op een motortaxi wegrijdt. Maar daarnaast is weinig van de man bekend, aldus de politie. Waarschijnlijk heeft hij het land al verlaten.

Volgens de politie heeft minimaal tien personen als verdachte aangemerkt. Eerder werd er nog vanuit gegaan dat het om drie verdachten ging. Volgens politiechef Somyot Poompanmuang tegenover Reuters gaat het om een groot netwerk, dat minimaal een maand aan de voorbereidingen heeft gewerkt.