Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Zilver voor Dafne Schippers in Beijing. Dit moet je over haar weten

Het WK atletiek in Beijing gaat vooralsnog uiterst voorspoedig voor Dafne Schippers. Zojuist scherpte ze haar Nederlands record aan in de halve finale op de 100 meter sprint: 10.83 seconden. Om 15.35 uur is de finale.

Dafne Schippers tijdens een training op de atletiekbaan op Papendal, begin augustus, ter voorbereiding op het WK atletiek in Peking.
Dafne Schippers tijdens een training op de atletiekbaan op Papendal, begin augustus, ter voorbereiding op het WK atletiek in Peking. Foto ANP / Jerry Lampen

Dafne Schippers (23) heeft de zilveren medaille gewonnen op de 100 meter sprint op het WK atletiek in Beijing. Zij is daarmee de eerste Nederlandse vrouw ooit die een podiumplaats heeft veroverd op dit atletiekonderdeel. Kijk hier de race terug:

https://www.youtube.com/watch?v=L7L0j8i378A

In de halve finale eerder vandaag verscherpte Schippers het Nederlands record naar 10,83 seconden.

Het jonge talent (in juni 23 jaar geworden) is in vorm. Dit jaar dook ze als eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden op de 100 meter sprint. Nog geen maand geleden herhaalde ze dat trucje in Londen.

Deze zomer besloot Schippers, van oorsprong meerkampster, om zich te focussen op de 100 en 200 meter tijdens het WK atletiek. Op diezelfde afstanden werd ze vorig jaar Europees kampioene.

Waarom is ze zo goed? Dit moet je weten over Dafne Schippers.

Fysiek

Ze is met 1.79 meter samen met Blessing Okagbare uit Nigeria (zojuist rende zij 10,89 in halve finale) de langste van de topsprintsters. Ze maakt grote passen. Haar romp is krachtig en haar voeten zijn ‘stijf’. Dat betekent dat ze een korte contacttijd met de atletiekbaan heeft, en dat maakt dat ze sneller toekomt aan haar volgende pas.

De basis voor Schippers’ talent is waarschijnlijk al in haar eerste sportjaren gelegd. Volgens haar coach Bart Bennema is het bekend dat het zenuwstelsel bij meisjes tussen de 7 en 11 jaar het hardst ontwikkelt:

“En dat zal het moment geweest zijn dat Dafne veel explosieve bewegingen maakte – korte sprintjes, felle sprongen. Haar zenuwstelsel heeft die explosiviteit zich toen al eigengemaakt. En natuurlijk heeft ze genetisch meer snelle spiercellen dan langzame.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad over het lichaam van Schippers Waarom ze één van de snelste vrouwen is.

Zwakke punten

De start. In de eerste paar passen kan Schippers niet al haar kracht kwijt. Daarom voelde ze zich lange tijd zekerder op de 200 meter. Die rent ze later deze week.

Haar rechterknie. Door blessures aan haar knie heeft Schippers gekozen voor de sprint dit jaar, omdat ze dan minder last heeft van tendinose, een chronische ontsteking van, in haar geval, de kniepees.

Loopbaan tot nu toe

Op haar negende begon Schippers met atletiek bij vereniging Helias in Utrecht. Na diverse Nederlandse kampioenschappen komt ze vanaf haar zeventiende uit in grote internationale wedstrijden. Ze won toen ook haar eerste nationale meerkamptitel bij de senioren. Op haar twintigste nam ze deel aan de Olympische Spelen in Londen (2012). Ze werd daar elfde op de zevenkamp. Op het onderdeel 200 meter sprint was ze toen al de snelste.

De hoogtepunten sindsdien:

Augustus 2013: WK atletiek in Moskou
Op de zevenkamp wint Schippers brons. Ze verbetert het Nederlands puntenrecord met 6477 punten. Ze is bovendien de eerste Nederlandse vrouw die op een WK een medaille in de wacht weet te slepen.

Augustus 2014: EK atletiek in Zürich
Schippers wint de 100 meter én 200 meter (22,03). Op de 200 meter verbeterde ze haar eigen record met drie tienden. Schippers was de tiende atlete uit de historie die de dubbel op de sprintnummers van het EK behaalde. Fanny Blankers-Koen ging haar in 1950 als enige Nederlandse voor.

Oktober 2014: Europese atlete van het jaar
De toen 22-jarige Schippers is de eerste Nederlandse atlete die de prestigieuze titel krijgt sinds de introductie in 1993.

Maart 2015: EK indoor Praag
Winst op de 60 meter in 7,05 seconden. Het Nederlands record (v) van 7 seconden stamt uit 1986 van Nelli Fiere-Cooman. Het korte sprintje:

Eind mei: Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo
Schippers zet als eerste Nederlandse sprintster op de 100 meter een tijd onder de 11 seconden neer: 10,94. Dat zag er zo uit:

Eind juli: Diamond League in Londen
Ze scherpt haar record aan met 0.02 seconden naar 10.92.

Zondag 23 augustus (Nederlandse tijd): WK atletiek in Beijing
Op dag 2 in Beijing wint Schippers de kwalificatieronde in 11,01 seconden. Ze verzekerde zich hierbij direct van een plek in de halve finale. Haar winnende race:

De rest van het toernooi

Schippers komt nog vaker in actie dit toernooi.

  • Woensdag 26 augustus, 13.15 uur: 200 meter vrouwen, series

En als ze zich plaatst:
Donderdag 27 augustus, 13.35 uur: 200 meter vrouwen, halve finale
Vrijdag 28 augustus, 15.00 uur: 200 meter vrouwen, finale

  • Zaterdag 29 augustus, 6.00 uur: 4×100 meter vrouwen, series

En als ze zich met haar teamgenoten plaatst:
Zaterdag 29 augustus, 14.50 uur: 4×100 meter vrouwen, finale

Lees ook in NRC Handelsblad: Dafne Schippers verzamelt sprintprikkels.