Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Oud-international Cees van Kooten (67) overleden

Cees van Kooten Trainer / coach
Cees van Kooten Trainer / coach Foto: Juan Vrijdag

De voormalige international en Go Ahead Eagles-voetballer Cees van Kooten is vanmorgen overleden. Dat heeft de club uit Deventer vandaag bekendgemaakt. Van Kooten leed aan kanker. De oud-spits is 67 jaar geworden.

Twitter avatar GAEagles Go Ahead Eagles Go Ahead Eagles rouwt om het overlijden van clubicoon Cees van Kooten. Later meer op onze kanalen. http://t.co/9No55tshbQ

Van Kooten was een clubicoon van Go Ahead Eagles, maar heeft ook gevoetbald voor Hermes DVS, Telstar, PEC Zwolle en de Franse club Lille OSC. Hij scoorde 79 keer in de competitie voor de ploeg uit Deventer. Daarmee is hij de all-time topscorer uit de geschiedenis van de club.

Internationale carrière

Maar het hoogtepunt van zijn carrière was toen hij in 1981 geselecteerd werd voor het Nederlands elftal. Hij speelde negen interlands en scoorde vier keer. Tijdens zijn debuutwedstrijd scoorde hij meteen het enige en winnende doelpunt tegen Cyprus. De overige drie goals werkte de aanvaller bij België en Malta tussen de palen.

Bekijk hier de winnende treffer van Van Kooten tegen Cyprus:

Na zijn voetbalcarrière was Van Kooten nog actief als trainer, onder meer voor AGOVV, NEC en RKC Waalwijk. Bij de twee laatstgenoemde clubs werd hij uit de laan gestuurd. Hij was ook nog korte tijd assistent-coach bij Go Ahead Eagles, maar moest door een hartinfarct een stap terug doen.

Telstar, waarvoor Van Kooten van 1971 tot 1976 voetbalde, speelt vanavond in de match tegen Almere City FC. Go Ahead Eagles denkt erover dit voorbeeld te volgen.

Twitter avatar Telstar1963NV Witte Leeuwen Voormalig Telstar speler Cees van Kooten (67) overleden. Wij zullen vanavond met rouwbanden spelen.