Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ook Wall Street herstelt iets van flinke koersval

Het nieuws van de wereldwijde koersval verschijnt op de informatieborden op Wall Street.
Het nieuws van de wereldwijde koersval verschijnt op de informatieborden op Wall Street. Foto Reuters / Mike Segar

Net als veel andere westerse beurzen is ook Wall Street in de loop van de dag weer een beetje hersteld van de flinke koersval van vanmiddag. De Dow Jones, de meest toonaangevende index, sloot zojuist met een verlies van net geen 3,6 procent. Bij opening stond de Dow nog 5,5 procent in het rood.

Ook in de andere belangrijke Amerikaanse indices vallen de verliezen mee. De Nasdaq sloot uiteindelijk 3,8 procent lager, terwijl de technologiebeurs eerder nog 8,8 procent lager koerste. In de breed samengestelde S&P 500 liepen de verliezen in de loop van de dag op tot 4,7 procent. Bij sluiting was dat 3,6 procent.

Ook AEX herstelde iets

De Amerikaanse beurzen vertonen daarmee eenzelfde lijn als de Europese. Ook de Amsterdamse AEX ging vandaag scherp omlaag en stond in de middag ruim 9 procent in de min. De hoofdgraadmeter op het Damrak sloot uiteindelijk met een verlies van 5,2 procent – nog steeds flink in het rood, maar wel veel minder dan even werd gevreesd.

Twitter avatar ArendJanKamp Arend Jan Kamp Met nog geen uur geleden #AEX -9,3% op bord ervaar ik -4,3% van nu bijna als #gevoelsstiiging

Oorzaak voor koersval op beurzen wereldwijd is de onrust op beurzen in Azië en de vrees voor het verder afkoelen van de Chinese economie. Aandeelhouders deden daardoor massaal hun aandelen in de uitverkoop. Ook de afgelopen dagen sloten beurzen over de hele wereld al in het rood vanwege zorgen over China.