Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Noord- en Zuid-Korea sluiten verdrag over beëindigen spanningen

De delegaties van Noord- en Zuid-Korea schudden elkaar de hand.
De delegaties van Noord- en Zuid-Korea schudden elkaar de hand. Foto EPA / Yonhap

Na meer dan twee dagen overleggen hebben Noord- en Zuid-Korea afspraken gemaakt die de spanning tussen beide landen moeten verminderen. Noord-Korea biedt zijn excuses aan voor het plaatsen van een landmijn bij de grens. In ruil daarvoor staakt Seoul de anti-Noord-Koreaanse propaganda.

De Noord-Koreaanse spijtbetuiging was voor Zuid-Korea een voorwaarde om tot een verdrag te komen, zo zei president Park Geun-hye eerder vandaag nog. Bij het ontploffen van de mijn, eerder deze maand, raakten namelijk twee Zuid-Koreaanse militairen zwaargewond. Tot nu toe weigerden de noorderburen zich echter te excuseren.

Zuid-Korea zet de luidsprekers uit

Volgens het stalinistische land was Zuid-Korea zelf verantwoordelijk was voor de explosie. Na een nieuw marathonoverleg in grensplaats Panmunjom komt Noord-Korea nu toch tot inkeer, zo meldt de regering in Seoul. Ook belooft Noord-Korea in de toekomst niet weer met dergelijke provocaties te komen.

Voor Zuid-Korea was die toezegging “heel erg waardevol”, zo meldt persbureau Reuters. In ruil voor het excuus heeft het land nu toegezegd de luidsprekers langs de grens weer uit te zetten. Die speakers, waarmee onder meer anti-Noord-Koreaanse boodschappen richting de noorderbuur worden geblazen, gingen onlangs na elf jaar weer aan.

Een marathonoverleg van drie dagen

De delegaties van Noord- en Zuid-Korea waren al sinds zaterdag in overleg over een verdrag. Die dag werd er maar liefst tien uur overlegd, gevolgd door een vergadering van 21 uur gisteren. De gesprekken vonden plaats in het speciaal voor dergelijk overleg ingerichte grensdorp Panmunjom.

Officieel verkeren beide landen nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde namelijk niet in een vredesverdrag, maar in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. Hoewel er in die 62 jaar geregeld schermutselingen en aanvallen over en weer hebben plaatsgevonden, is een echte strijd tussen Noord- en Zuid-Korea tot nu toe altijd uitgebleven.