Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Moeder is ziek

Usain Bolt en Dafne Schippers. De een Jamaicaan, macho, mirakel. De ander Nederlandse, flegmatica, fenomeen. Beiden sprinters. Beiden inspiratiebronnen voor de jeugd, die het atletiek zo goed kan gebruiken.

In dat prachtige Vogelnest in Beijing bleef Bolt gisteren eigenaar van zijn show, hij liet hem niemand stelen. Weer eerste op de 100 meter.

Als deze letters op krantenpapier zijn gedrukt, is nog niet bekend hoever Schippers is gekomen. Mocht zij vanmiddag de finale 100 meter hebben gerend, bedenk dan dit voor een Nederlandse vrouw een unieke prestatie is. Besef dat Nederlands atletieksucces schaars is – in de historie van de WK atletiek is het slechts éénmaal voorgekomen dat een Nederlandse atlete een medaille behaalde. Ook dat was Dafne Schippers, twee jaar geleden. Brons op de zevenkamp.

Atletiek brengt in Nederland geen massa op de been. Volgend jaar misschien? Dan worden in het Olympisch Stadion van Amsterdam de Europese kampioenschappen gehouden. Met een stunt op het Museumplein. Daar worden de kwalificaties voor het discuswerpen en het speerwerpen gehouden. Oppassen dus dat er geen discus door een ruit van het Rijksmuseum kinkelt. Of een speer de Nachtwacht doorboort.

Atletiek heet de ‘moeder der sporten te zijn’, maar volgens Henk Kraaijenhof is moeder ernstig ziek, sterker nog: is zij stervende. En Kraaijenhof, hoewel nooit verlegen om een omstreden en uitgesproken opinie, weet waarover hij het heeft als voormalig bondstrainer van de Atletiekunie en als individuele coach van toppers als Merlene Ottey.

Op de website sportknowhowxl schreef hij een column bij wijze van noodkreet. Natuurlijk ging die ook over doping – vertel hem daar niets over. Atletiek is recent opgeschrikt door dopingberichten, een mengeling van late straffen en voorbarige conclusies. Maar het gaat hem vooral om de afkalvende populariteit van deze sport: lege zitplaatsen in stadions, sponsors die weglopen, wedstrijden die van de kalender verdwijnen.

Het is waar: hoewel de Nederlandse Atletiekunie 135.000 leden telt, verspreid over zo’n 300 verenigingen, haken nieuwkomers dikwijls snel af.

Misschien wel omdat voetbal zoveel leuker is dan kogelstoten. „Men is liever een derderangs voetballer dan een eersterangs atleet.” Denkt Kraaijenhof. Of omdat moderne sporten als snowboarden, mountainbiken, windsurfen en kitesurfen zoveel sensationeler aanvoelen.

En passant bestempelt ‘performance consultant’ – dat is hij tegenwoordig – Kraaijenhof sportbestuurders als ordinaire dieven, fraudeurs, witwassers, bedriegers, leugenaars, hypocrieten en zakkenvullers. Als gezegd: niet op zijn mond gevallen of over een pen gestruikeld.

Moeder is ziek, maar ongeneeslijk? Terminaal? Bolt en Schippers vertegenwoordigen de hoop. Betere medicijnen zijn er niet. Ideale stimulantia. Hup moeder, sta op, kom dat bed uit. Leef.