Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Merkel noemt geweld tegen asielzoekers ‘walgelijk’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel Foto EPA / Wolfgang Kumm

De Duitse bondskanselier heeft zich in felle bewoordingen uitgesproken tegen de gewelddadige protesten tegen asielzoekers, die afgelopen weekend in Heidenau plaatshadden. De voltallige regering sloot zich aan bij Merkels woorden. Dat meldt persbureau Reuters.

Een woordvoerder van Merkel liet weten:

“De bondskanselier en de hele regering veroordelen het geweld en de agressieve sfeer tegen buitenlanders op de sterkst mogelijke manier. Het is walgelijk hoe rechtsextremisten en neo-nazi’s hun idiote haatboodschap proberen te verspreiden in de buurt van een asielzoekerscentrum.”

Aanvallen

Afgelopen weekend werden mensen die eerder zo’n 250 vluchtelingen hadden verwelkomd op weg naar het station aangevallen door vermoedelijke extreemrechtse betogers. Daarbij vielen meerdere gewonden. Vrijdag en zaterdag was het ook al onrustig in de plaats omdat extreemrechtse betogers tegen de tijdelijke onderbrenging van de asielzoekers in een voormalige bouwmarkt protesteerden. Er raakten al zeker 31 politiemensen gewond, vooral doordat er flessen, stenen en andere voorwerpen naar ze werden gegooid.

Duitsland worstelt met een recordaantal asielzoekers. In juli probeerden 79.000 mensen het land binnen te komen, volgens het ministerie van Sociale Zaken “de grootste toeloop ooit” in een maand. Volgens eerdere voorspellingen zou Duitsland dit jaar rekening houden met de komst van 450.000 asielzoekers, meer dan twee keer zo veel als vorig jaar.

In Duitsland heerst verzet tegen de komst van vluchtelingen. De afgelopen tijden worden geregeld vluchtelingenopvangcentra in brand gestoken. Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt in 173 gevallen rechts-extremisten verantwoordelijk.