Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Mannen die Thalys-aanvaller stopten krijgen hoge onderscheiding

De Franse president François Hollande met de Amerikanen Alek Skarlatos, Spencer Stone En Anthony Sadler. In het midden de Amerikaanse ambassadeur Jane Hartley.
De Franse president François Hollande met de Amerikanen Alek Skarlatos, Spencer Stone En Anthony Sadler. In het midden de Amerikaanse ambassadeur Jane Hartley. Foto EPA / Yoan Valat

De Brit en drie Amerikanen die vrijdag een zwaargewapende man in een Thalys op weg van Amsterdam naar Parijs wisten te stoppen, hebben vandaag de hoogst mogelijke onderscheiding in Frankrijk ontvangen. President François Hollande speldde hen vandaag de Légion d’Honneur op de borst.

Vorige week liep een 26-jarige schutter met een kalasjnikov door de Thalys, van plan om een bloedbad aan te richten. Voor hij hiermee kon beginnen, stuitte hij op de Amerikanen Spencer Stone, Alek Skarlatos (beiden militairen) en Anthony Sadler. Samen stortten zij zich op de aanvaller en wisten hem te bedwingen tot de Franse politie hem kwam arresteren. Ook de Britse zakenman Chris Norman hielp mee.

Bekijk hier de video van de Amerikanen die een bloedbad wisten te verijdelen

Mogelijk Syriëganger

Op de grond bleek de schutter nog meer wapens bij zich te hebben. Twee mensen, onder wie Stone, liepen verwondingen op. De aanvaller wordt momenteel ondervraagd door de Franse antiterreurdiensten. Spaanse media berichtten dat het om een Marokkaan zou gaan die een tijdlang in Syrië zou zijn geweest.

Hollande prees de mannen om hun heldhaftigheid:

“Jullie hebben laten zien dat wij, als wij worden geconfronteerd met terreur, de kracht hebben om terug te slaan. Jullie hebben een les gegeven in moed, in wilskracht en in hoop.”